Telenors mobilnätschef Andres Suazo är glad att äntligen kunna erbjuda 5G till kunderna i Stockholms innerstad. Foto: Pressbild/Telenor

Mobilnät

I dag den 29 oktober slår Telenor på sitt 5G-nät i de centrala delarna av Stockholm. Telenorkunder med en 5G-mobil och ett 5G-kompatibelt mobilabonnemang har nu möjlighet att surfa i hastigheter på 1 Gbit/s, och enligt operatören är detta bara början. Målet är att över 99 procent av Sveriges befolkning ska ha tillgång till 5G år 2023.

Är du Telenorkund och bosatt i huvudstadens inre delar? Har du även en 5G-mobil och ett mobilabonnemang med 30 GB, 75 GB eller obegränsad surf? Grattis. I dag aktiverar operatören nämligen 5G-nätet i centrala Stockholm, vilket innebär att du kan 5G-surfa i hastigheter på 1 Gbit/s.

”Sverige förtjänar ett sammanhängande 5G-nät som gör skillnad i vardagen”

Telenors mobilnätschef Andres Suazo är glad att man nu äntligen kan erbjuda kunderna en riktigt bra 5G-upplevelse. Löftet var att nätet skulle lanseras med tillgång till hastigheter på 1 Gbit/s, och att stadens inre delar skulle ha minst 50 procents täckning, vilket Telenor har lyckats leva upp till.

– Det är ett löfte som kommer gälla för hela landet när vi bygger ut 5G-nätet och något vi är ensamma om på marknaden. Hela Sverige förtjänar ett snabbt och sammanhängande 5G-nät som gör skillnad i vardagen, säger Suazo i ett pressmeddelande.

5G-resan fortsätter ut i landet

Telenor kommer efter sin lansering i huvudstaden fortsätta etablera 5G även i andra delar av landet. Fokus ligger främst på de tre största städerna, så till sommaren 2021 kommer Telenors kunder i Göteborg och Malmö få tillgång till 5G. Näst på turlistan står städer med 50 000 invånare och uppåt, och efter det välbesökta sommar- och vinterstäder. Sedan är det dags för resten av landet att få ta del av femte generationens nätverk.

År 2023 ska 99 procent av befolkningen ha 5G

Telenors 5G-arbete innefattar utbyggnad av nätet, men även en förtätning med drygt 60 procent. Det innebär etablering av över 3 000 nya basstationer och att man uppgraderar de befintliga stationerna till den nya 5G-tekniken.

Och målet? Jo, att över 99 procent av befolkningen ska kunna ta del av 5G-nätets alla möjligheter år 2023.