frustrerad kvinna framför flimrande teveskärmCom Hems kunder kommer inte längre att kunna se program på TV4 eller C More. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Operatörsnyheter

I måndags avböjde Com Hem erbjudandet att få sända TV4 och C More utan ersättning i en månad framåt. Anledningen är att Com Hem anser att tevekanalernas nya ägare Telia förhalar förhandlingarna om förlängning av parternas avtal, skriver Journalisten.

Com Hem har beslutat att släcka ner tevekanalerna TV4 och C More för sina kunder. Det innebär att ett av tre svenska hushåll blir utan dessa kanaler under julsäsongen. Tvisten har uppstått efter att tevekanalerna köptes upp av Telia.

Com Hem avböjde erbjudande om fri distribution

I veckan har TV4 förhandlat med Com Hem om att förlänga deras nuvarande avtal. TV4 gav då Com Hem, som ägs av operatören Tele2, rätt att distribuera tevekanalen från den 10 december och en månad framåt utan att behöva betala någon ersättning.

Men Com Hem ville inte gå med på detta utan avböjde TV4:s erbjudande. Motiveringen är enligt ett pressmeddelande från Com Hem att erbjudandet är ett utspel för att förhala förhandlingarna om det nya avtalet. Com Hem anklagar också Telia för att inte vilja ha seriösa förhandlingar om rättigheter med Com Hem.

Tele2:s vd: Telia vill begränsa antalet konkurrenter

Tele2-koncernens vd heter Anders Nilsson. Han säger i Com Hems pressmeddelande att de vill att alla deras kunder ska ha fri tillgång till teve och film, oavsett vilken leverantör de har.

– Telias motvilja att förhandla visar att de i stället vill begränsa antalet konkurrenter och därmed minska kundernas valfrihet, menar Anders Nilsson.

TV4:s vd: Ett obegripligt beslut

Casten Almqvist är vd för TV4 och C More. Han tycker att Com Hems beslut är tråkigt, och även onödigt och oansvarigt gentemot kunderna.

– Det är en sak att vi inte kommer överens, men det är oansvarigt att låta det gå ut över tittarna. Det är ett helt obegripligt beslut, säger vd:n i ett uttalande.

Han menar vidare att nedsläckningen av tevekanalerna är ett sätt att bedriva opinion från Com Hems sida. Men det handlar enligt Casten Almqvist om rättigheter som Com Hem inte själva är beredda att betala för, skriver Journalisten.