Telias logga och Allison KirkbyNu är det bekräftat att Allison Kirkby tar över som vd för Telia. Foto: Karolis Kavolelis/Shutterstock.com och Pressbild/TDC

Operatörsnyheter

Då var det bekräftat. Telias nya vd heter Allison Kirkby. Den tidigare Tele2-vd:n tar över Telia under det andra kvartalet nästa år. Fram tills dess är Christian Luiga kvar som tillförordnad vd. Kirkby har lång erfarenhet från telekombranschen och kommer senast från den danska operatören TDC. 

Efter en tids spekulationer är det nu klart att Allison Kirkby tar över som koncernchef och vd för Telia Company. Allison Kirkby har omfattande erfarenhet från telekombranschen, och närmast kommer hon från den danska operatören TDC där hon har varit vd.

Från år 2013–2018 var Kirkby vd för Telia-konkurrenten Tele2. Hon fick dock lämna sin roll i samband med att Tele2 slogs ihop med Com Hem. I stället tog den tidigare Com Hem-vd:n Anders Nilsson över Tele2.

Tillträder under nästa år

Sedan Johan Dennelind lämnade Telia i förtid har Christian Luiga varit tillförordnad vd. Trots att styrelsen nu har fattat beslutet om vem som ska ta över kommer Allison Kirkby inte att göra det direkt. Luiga blir kvar på posten året ut och Allison Kirkby tar över först under andra kvartalet 2020.

När Kirkby tillträder kommer Christian Luiga återgå till att vara företagets finanschef och Executive Vice President.

Styrelsen är mycket nöjda över beslutet

Telias styrelse är glada och nöjda över att presentera Kirkby som ny vd för företaget. De anser att hon har alla egenskaper som krävs för att lyckas. Hon har erfarenheten som krävs inom telekombranschen och en drivkraft att genomföra förändringar.

När rekryteringsprocessen inleddes i augusti tog Telia hjälp av ett rekryteringsföretag. Företaget identifierade Telias viktigaste sökkriterier genom att hålla intervjuer med valberedningens medlemmar, koncernledningen och styrelsens ledamöter. Därefter kunde lämpliga kandidater tas fram.

Allison Kirkby är lika nöjd som styrelsen över deras beslut. Hon säger att hon känner sig hedrad över att få den här möjligheten. Hon ser Telia som en förebild för andra globala operatörer i branschen. Nu ser Kirkby fram emot att träffa sina nya medarbetare och driva Telia framåt tillsammans med dem.