tre 5g-master mot blå himmelNu har Tre aktiverat sina 5G-master i Malmö, Lund och Helsingborg. Det allra första 5G-samtalet gick till den skånska fotbollsspelaren Markus Rosenberg. Foto: ARVD73/Shutterstock.com

Mobilnät

Den 17 juni invigde Tre sitt 5G-nät i Malmö, Lund och Helsingborg. Det första 5G-samtalet gjordes från den nya 5G-mobilen Sony Xperia 1 II och gick till fotbollsspelaren Markus Rosenberg.

Redan i december förra året fick Tres kunder i södra Stockholm möjligheten att testa 5G. Testperioden var betydelsefull, och Tre tog med sig många nya insikter och lärdomar när man sedan gick vidare med 5G-utbyggnaden i Skåne. Den 17 juni aktiverade operatören sina 5G-master i Malmö, Lund och Helsingborg.

Första 5G-samtalet gick till Markus Rosenberg

Tres bygg- och installationschef Fredrik Wiberg har varit arbetsledare för utbyggnaden av 5G-masterna i Skåne. Det var även han som fick äran att ringa Skånes första 5G-samtal från den nya 5G-mobilen Sony Xperia 1 II. Samtalet gick till fotbollsspelaren och malmöiten Markus Rosenberg.

– Mobildataförbrukningen ökar med 60 procent varje år, det kräver hela tiden bättre nät. Vi har jobbat stenhårt för att uppgradera 4G-master till 5G-master under vintern och våren så det kändes riktigt kul att äntligen kunna ringa Skånes första 5G-samtal. Jag passade på att säga hej till Mackan, säger Fredrik Wiberg i ett pressmeddelande.

5G mer energieffektivt än tidigare nätverk

Precis som många andra operatörer på marknaden får Tre vänta till årsskiftet för att få tillgång till de ”riktiga” 5G-frekvenserna, som kommer delas ut av Post- och telestyrelsen. Nu är 5G-nätet aktiverat i Tres befintliga frekvensspektrum, men man kan redan notera ökad stabilitet, kortare svarstider och mindre störningar. Enligt Tre är 5G-tekniken mer energieffektiv än till exempel 3G och 4G.

Haval van Drumpt, vd för Tre Sverige, ser fram emot att driva 5G-utvecklingen vidare i landets södra delar. Tres ambition är att göra 5G-nätet lika konkurrenskraftigt som 4G-nätet.