man håller modell av en stad med 5g-ikonerI juni aktiverar Tre sina 5G-master i sex svenska städer. Foto: Sasin Paraksa/Shutterstock.com

Mobilnät

Nu är det dags för Tre att aktivera sina 5G-master i flera av Sveriges större städer. Med totalt 385 master har operatören redan det mest utbyggda 5G-nätet i landet, men arbetet med att utöka tillgängligheten kommer fortsätta i sommar och även under hösten.

Mellan den 17 och 22 juni kommer Tre att aktivera sina 5G-master i sex svenska städer. Först ut är Malmö och Lund, som sedan följs av Helsingborg, Västerås, Uppsala och Stockholm. I dagsläget har Tre totalt 385 5G-master, vilket innebär att de har landets mest utbyggda 5G-nät.

Planen är att fortsätta bygga ut nätet med ännu fler master under sommaren och en bit in på hösten.

Ett första steg på 5G-resan

Det blir först vid årsskiftet, det vill säga när fler och större 5G-frekvensband har blivit tillgängliga för alla operatörer på telekommarknaden, som de riktigt höga näthastigheterna kommer att byggas ut. Nu ska 5G-nätet aktiveras i Tres befintliga frekvensspektrum, vilket innebär hastigheter som i princip kan jämföras med de som finns i dagens 4G-nät. Per Stigenberg, teknisk direktör på Tre, menar att detta är ett första steg på 5G-resan.

– Efter att de riktiga 5G-frekvenserna blivit tillgängliga runt årsskiftet kommer våra kunder att kunna få betydligt snabbare hastigheter, säger han i ett pressmeddelande.

Fortsatt utveckling under hösten

Enligt Tres vd Haval van Drumpt, kommer man i väntan på de högre hastigheterna klara sig bra på 4G och det 5G-nät som finns i dagsläget. Det är fortfarande relativt få tjänster som kräver uppkoppling mot 5G, men van Drumpt menar att man under hösten kommer se detta utvecklas i samma takt som mobilnätet och mobiltelefonerna.

Tres privatkunder som har ett 3Surfa-abonnemang och en 5G-mobil får kostnadsfritt koppla upp sig mot 5G-nätet. Det gäller även företagskunder med abonnemang som lanserats på marknaden efter den 15 januari 2019.