Tecknad figur med keps som håller penna framför sig.Pen-ups är en av de övningar som finns i Tres nya ögongym. Foto: Pressbild/Tre Sverige

Lanseringar

Vi spenderar allt mer av vår vakna tid framför våra skärmar, där besvär som huvudvärk och ögonkramp ofta kommer som ett brev på posten efter. Tre vill göra det enklare att hålla ögonen i trim och öppnar nu ett digitalt ögongym med olika övningar som kan göras både hemma, på jobbet eller i skolan.

Tony Pansell, docent vid S:t Eriks Ögonsjukhus, konstaterar att en ökad skärmtid också ökar risken för besvär som ögonkramp, vilket i sin tur kan leda till ansträngda ögon, dimsyn och huvudvärk. Han menar att det är viktigt att ta regelbundna skärmpauser och att ögonövningar inte bara är ett bra sätt för att fokusera på något annat en stund, utan att det även kan bidra till ökad kunskap om hur skärmen kan påverka vår ögonhälsa.

Detta har Tre alltså nu tagit fasta på och öppnar ett digitalt ögongym. Här finns fyra olika övningar som man kan göra i princip var som helst.

Få en mer hälsosam relation till mobilen

Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre, berättar att de har tittat på hur man helt enkelt kan få en mer hälsosam relation till sin mobil. Han tillägger att ögongymmet är ett både enkelt och roligt sätt att vila lite från skärmen och göra övningar som kan motverka vanliga besvär som huvudvärk och ögontrötthet.

Fyra övningar för att hålla ögonen i trim

De fyra övningar som för tillfället finns i Tres ögongym är Pen-ups, Blinkervaller, Eye-roller och Yöga. Här nedanför ser du en beskrivning av respektive övning.

  • Pen-ups. Håll en penna på armlängds avstånd, och när du ser pennan skarpt ska du flytta blicken till ett objekt som befinner sig 20 meter bort. Upprepa detta tio gånger.
  • Blinkervaller. En övning du kan göra om du känner dig torr i ögonen. Blinka snabbt med bägge ögon i 20 sekunder, och upprepa fem gånger.
  • Eye-roller. Fokusera blicken på ett område som ligger ungefär tre meter bort, till exempel en vägg eller en del av golvet. Rör ögonen i form av en åtta i cirka 30 sekunder, byt sedan riktning och upprepa en gång.
  • Yöga. När du sitter framför skärmen kan du ta för vana att var 20:e minut lyfta blicken och fokusera på ett objekt cirka 20 meter bort i 20 sekunder.

Besök Tres ögongym för att läsa mer om övningarna och få svar på vanliga frågor.