En vit router med tres logga står på byrå.Tre breddar sitt utbud och lanserar 5G-bredband via mobilnätet. Foto: Pressbild/Tre Sverige

Lanseringar

Allt fler operatörer lanserar bredband via mobilnätet i syfte att skapa fler uppkopplingsmöjligheter för kunder som inte kan eller kanske inte vill ha bredband via fiber. Nu sällar sig Tre till den skaran och släpper bredband via 5G-nätet, för att på allvar ta upp kampen med fiberaktörerna.

Tre lanserade nyligen sitt höghastighets-5G, eller 5G+ som de också kallar det, och nu tar de ytterligare ett steg på 5G-resan och släpper bredband med 5G-stöd via mobilnätet.

En undersökning som Differ Strategy gjort på uppdrag av Tre visar att intresset för 5G-bredband är stort bland hushållen. Tres mål med den nya tjänsten är att utmana fiberaktörerna genom att ansluta allt fler hem till femte generationens nätverk.

Olika typer av utrustning beroende på bostadssituation

Tres nya tjänst inkluderar obegränsad surf via 5G och en utomhus- eller inomhusrouter. Vilken utrustning du får beror lite på hur din bostadssituation ser ut. Kunder som vill ha bästa möjliga prestanda och har möjlighet att placera en router på utsidan av fastigheten köper en utomhusrouter. Då kommer även en wifi-router med på köpet.

Du som inte har möjlighet att skaffa en utomhusrouter får i stället erbjudande om en inomhusrouter med stöd för wifi-6. Routern kan du placera vad du vill i bostaden. Bor du stort och har flera våningar kan du förbättra uppkopplingen genom att även sätta ut 5G-förstärkare.

Hur snabbt går det i Tres 5G+-nät?

Enligt Tre själva så ligger normalhastigheten i 5G+-nätet på mellan 200 och 600 Mbit/s, vilket kan jämföras med deras ”vanliga” 5G-nät som ger hastigheter på mellan 10 och 100 Mbit/s.

Under optimala förhållanden ska 5G+-nätet kunna ge hastigheter på över 1 000 Mbit/s.