Pressbild på tres vd haval van drumpt vid 5g-mast.Tres vd Haval van Drumpt är glad för att äntligen kunna inviga det "riktiga" 5G-nätet. Foto: Pressbild/Tre Sverige

Mobilnät

I går lanserade Tre sin tjänst 3Fullfart för det ”riktiga” 5G som ska leverera mycket höga hastigheter och bjuda användarna på online-spelande utan laggande och streaming i högkvalitativ upplösning. I dagsläget täcker Tres 5G-nät de centrala delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg, men under våren och sommaren fortsätter utbyggnaden med fokus på städer med över 20 000 invånare.

Under 5G-auktionen som efter många om och men gick av stapeln i januari 2021 köpte Tre flest spektrum per kund på 3,5 GHz-frekvensbandet, som alltså ska ge de högsta hastigheterna och snabbaste dataöverföringen. Tre har satsat på att få till jämn och hög täckning i landets största städer, och i går lanserade de sin nya tjänst 3Fullfart för vad de kallar höghastighets-5G.

– I dag kan vi äntligen säga att 5G är här på riktigt, säger Tres vd Haval van Drumpt i ett pressmeddelande.

Mellan 200 och 600 Mbit/s i Tres höghastighets-5G

Tilläggstjänsten 3Fullfart kommer kosta 49 kronor i månaden, men ingår i alla Tres abonnemang resten av 2022. Under optimala förhållanden ska man enligt Tre med sin mobil kunna komma upp i 1 300 Mbit/s, men normalhastigheten i höghastighetsnätet (Tre kallar det 5G+) ligger mellan 200 och 600 Mbit/s.

Och det är ju inte heller så illa om man jämför med deras ”vanliga” 5G-nät som bjuder på hastigheter mellan 10 och 100 Mbit/s.

Utbyggnaden fortsätter i vår och sommar

I Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg, i alla fall i de centrala delarna, finns redan i dag goda förutsättningar för höghastighets-5G. Tre kommer under våren och sommaren fortsätta utbyggnaden över hela landet, men med störst fokus på städer med över 20 000 invånare.