Foto: astudio/Shutterstock

Företagsaffärer

Telias köp av Bonnier Broadcasting kan komma att bil en dyr historia för teleoperatören. En eventuell följd av en politisk enighet kring att Sveriges kanalutbud inte enbart ska ägas av staten.

SvD Näringsliv rapporterade under förra veckan hur Telia Company står inför risken att krävas på  miljardbelopp i skadestånd i anknytning till köpet av Bonnier Broadcasting, ägare av TV4.

Tv-kanalerna bör inte vara statligt ägda enligt politikerna

I mitten av juli i år kunde Telia Company bekräfta att köpet av Bonnier Broadcasting skulle bli av. Köpet innebär att staten skulle komma att bli den huvudsakliga ägaren över det svenska tv-kanalutbudet, då staten är den huvudsakliga ägaren av Telia.

Det råder bred politisk enighet om att tv-kanalerna inte huvudsakligen ska ägas utav staten vilket kan bli dyrt för Telia.

Regeringen kan tvinga Telia att avbryta köpet

Skulle regeringen besluta sig för att köpet inte är en bra idé kan Telia tvingas avbryta köpet och i samma veva bli debiterad ett skadestånd omfattande miljardbelopp. Det höga beloppet grundar sig i att avtalet, som redan presenterats under en presskonferens, är bindande.

Näringsminister Mikael Damberg har följt processen och menar i en kommentar till Dagens Industri att staten inte har som mål att bli dominerande ägare av det svenska tv-utbudet.

– Jag har till ledningen för bolaget under hela den här processens gång sagt att det är viktigt med medial mångfald och att staten inte har några ambitioner att äga marksänd tv, säger han.

Telia går emot politikernas önskan

Än så länge har Telias styrelse inte beslutat sig för att agera enligt politikernas önskan trots att det kan komma att bli en stor kostnad.

Skulle staten välja att tillsätta en ny styrelse vid en extrainsatt bolagsstämma kan de besluta om att avbryta köpet vilket kommer tvinga Telia att betala skadeståndet.

För att avtalet ska kunna hävas behöver köpet underkännas av EU-kommissionen i deras kommande granskning.