Närbild på person som håller mobil, med blurrat ljus från solnedgång i bakgrunden.Telias surfsiffror för sommaren 2023 visar en stadig ökning mellan vecka 26 och 33. Regionala skillnader tyder på att väder och surfande har ett tydligt samband. Foto: Preto Perola/Shutterstock.com

Rapporter

Sommaren 2023 bjöd både på tropisk värme, åska och storm samt högtryck, har Telia kunnat se i sina mätningar av trafiken i mobilnätet. Mellan vecka 26 och 33 steg surfen med hela 21 procent i snitt jämfört med förra året, där Halland och Gävleborg står för den största ökningen i landet.

Telia har kartlagt hur sommarsurfandet såg ut i år och kan konstatera att det inte bara var vädret som bytte karaktär utan även kundernas surfvanor.

Mellan vecka 26 och 33 steg surfen med i genomsnitt 21 procent, jämfört med motsvarande period förra året. Vecka 26 och vecka 32 bjöd på de största ökningarna med 23 respektive 25 procent. Surfintresset föll däremot rejält vecka 33, då ökningen bara låg på 7 procent.

“En sommar med tvära kast”

Oscar Karlsson, chef för konsumentaffären på Telia, menar att detta har varit en sommar med minst sagt tvära kast, där många troligtvis blev tvungna att ändra sina semesterplaner då stormen Hans drog in över landet i början av augusti.

Han berättar att de trodde att den stormiga perioden skulle återspeglas som ett högre tryck i datatrafiken, men att de faktiskt har sett en stadig ökning största delen av sommaren. Nedgången vecka 33 menar han troligtvis har att göra med att vardagen tog fart igen med både jobb- och skolstart.

Regionala variationer speglar vädrets effekter på surfvanorna

Telias kartläggning visar att surfandet skiljer sig på regional nivå mellan vecka 26 och 33 jämfört med förra året. Och enligt Telia tyder dessa skillnader på att vädret och surfvanorna har ett tydligt samband.

Halland står för den största surfökningen med 28 procent, följt av Gävleborgs län med 27 procent. I Skåne och Västernorrlands län ökade surfen med 26 respektive 25 procent. Det som verkligen sticker ut är hallänningarnas surf-peak under den första stormveckan, vecka 32, med en ökning på hela 44 procent.

Enligt Oscar Karlsson visar det tydliga uppsvinget i vissa delar av landet att surfen var extra viktig under det värsta ovädret.