Mobil på träbord med sveriges flagga på skärmen och symboler som visar 5g, batteristatus och tid.Den 10 september blir Åre en av de svenska orter som kan erbjuda uppkoppling mot 5G-nätet. Foto: Jevanto Productions/Shutterstock.com

Mobilnät

Från och med 10 september kan både Årebor och turister med 5G-kompatibla enheter och abonnemang koppla upp sig mot Telias 5G-nät, som alltså blir den populära skidortens första publika 5G-nät. Samtidigt sker en uppdatering av det befintliga 4G-nätet, skriver operatören i ett pressmeddelande.

Den 10 september slår Telia på Åres första publika 5G-nät, vilket innebär att både Årebor och besökare med enheter och abonnemang som har stöd för 5G kan koppla upp sig mot det nya nätet och uppleva alla fördelar som femte generationens nätverk kan erbjuda.

Åre sällar sig därmed till skaran av cirka 20 svenska orter där både privatpersoner och företag har tillgång till ett riktig starkt mobilnät med höga hastigheter. Vid lanseringen kommer Telias 5G-nät att täcka de centrala delarna av Åre, Duved och Björnänge, och man kommer sedan att fortsätta bygga ut i området.

Viktigt med välfungerade digital infrastruktur

Staffan Åkesson, CTO och teknisk chef på Telia, menar att en välfungerande digital infrastruktur och ett starkt nät är minst lika viktigt som välpistade skidbackar för en populär turistort som Åre. Han tillägger att det därför känns extra kul att man kommer kunna lansera det första publika 5G-nätet innan vintersäsongen drar igång.

Uppdaterar samtidigt det befintliga 4G-nätet

Samtidigt som Telia förbereder 5G-utrullningen i Åre moderniserar operatören även det befintliga 4G-nätet, där man med ny och mer energisnål teknik kommer kunna fördubbla kapaciteten. Arbetet med Åres 4G-nät beräknas vara klart den 10 september, det vill säga samma dag som Telia trycker på startknappen för 5G-nätet. 

5G-utbyggnaden i landet beräknas vara klar 2025

Enligt Telias beräkningar kommer 5G-nätet täcka mer än 90 procent av landets yta vid år 2023. Hela utbyggnaden förväntas vara klar år 2025. Enligt Staffan Åkesson banar 5G vägen för nya digitala möjligheter som kommer att gagna många delar av samhället.

– Dessutom möjliggör det snabbt och stabilt bredband till fler platser där det i dag saknas, säger han i pressmeddelandet.