Raukar på en strand på gotland.Resor inom Sverige var i fokus även under sommaren 2021, enligt ny mobildata från Telenor. Mobilanvändandet ökade ytterligare lite till jämfört med innan pandemin, och störst var ökningen på turistparadiset Gotland. Foto: Dan Olsson/Shutterstock.com

Undersökningar

Telenors samlade mobildata för sommaren 2021 visar ett fortsatt stort intresse för resor inom Sverige, men i år såg man även ett ännu tydligare sug efter naturupplevelser jämfört med tidigare år. Surfandet ökade ytterligare ett snäpp i år och störst var ökningen i Norrbotten, Västerbotten och på Gotland, skriver Telenor i ett pressmeddelande.

Telenor har analyserat anonymiserad mobildata för vecka 25–32 2021 och jämfört resultaten med motsvarande period förra året, och intresset för resande inom Sverige visar sig vara fortsatt stort. I år var det dock ännu fler som valde att spendera semestern med naturen runt hörnet, i stället för storstadsbruset.

– Pandemin har, precis som förra året, inneburit ett ökat intresse för resor inom Sverige. I år ser vi ännu tydligare att naturupplevelser prioriteras. Och att Gotland öppnat upp för fler turister. Mobildata visar naturligtvis inte hela sanningen, men är en bra indikation, säger Andres Suazo, chef konsumentprodukter på Telenor, i pressmeddelandet.

Ökat mobilanvändande – särskilt i Västerbotten, Norrbotten och på Gotland

Mobilanvändandet har ökat överlag jämfört med före pandemin, och vid förra årets mätning såg man en uppgång på 26 procent jämfört med 2019. Nu har siffrorna gått upp ytterligare lite till och landar på +28 procent. Det varierar dock rätt rejält mellan olika delar av landet. I Övertorneå hittar vi den största ökningen på +126 procent, medan Tibro står för den största minskningen på -79 procent.

Enligt Telenor är det i Norrbotten, Västerbotten och Gotland som mobilanvändandet har ökat mest, och det är troligtvis alltså dessa län som har lockat flest turister under sommaren 2021. 

Vi ringer fortfarande mer än tidigare men den kraftiga ökningen har bromsat in

När man gjorde mätningen för 2020 hade antalet genomförda samtal ökat med 22 procent och samtalstiden med 30 procent jämfört med året innan. Vid årets mätning har man sett en fortsatt ökning, men inte alls lika kraftig. Jämfört med i fjol hade antalet samtal ökat med 7 procent och samtalstiden med 10 procent.