man håller skärm framför en trådlös robot i smart industrimiljöI och med den snabba, trådlösa uppkopplingen som 5G innebär kommer tillverkningsindustrin bli effektivare och mer produktiv. Foto: Zapp2Photo/Shutterstock.com

Företagsaffärer

Telenor Sverige och Ericsson inleder ett samarbete som ska effektivisera tillverkningsindustrin genom uppkopplade lösningar. 5G-tekniken gör det möjligt att automatisera stora delar av verksamheten och är för parterna ett självklart nästa steg i industrins utveckling.

Mobiltillverkaren Ericsson har ett partnerprogram som heter Industry Connect. Programmets syfte är att möjliggöra nya digitala lösningar i tillverkningsindustrin.

Nu har Telenor Sverige som första operatör tecknat avtal med Ericsson om att ingå i detta samarbete. På så sätt kan Telenor erbjuda och ta vara på 5G-tekniken, och snabbare kunna utveckla smarta fabriker, både i Sverige och globalt.

Trådlös teknik effektiviserar tillverkningsindustrin

En stor omvandling pågår inom tillverkningsindustrin, med allt mer digitaliserade och uppkopplade tjänster, produkter och processer. I dag sker det mesta fortfarande via kabel, men i och med Ericssons program Industry Connect kan Telenor förse sina kunder med trådlös LTE-teknik. Det effektiviserar verksamheten och gör den mer flexibel.

Telenor Sveriges vd Kaaren Hilsen är stolt över att de är den första operatören som samarbetar med Ericsson på det här området.

– Det här är ett viktigt steg för oss i att driva utvecklingen med 5G och den uppkopplade framtid som står för dörren inom industrin.

Samarbetet ska leda till nästa steg i utvecklingen

Chefen för Ericssons affärsområde Technologies & New Businesses heter Åsa Tamsons. Hon är också glad över det samarbete som Ericsson har inlett med Telenor Sverige.

– Säker, tillförlitlig och trådlös uppkoppling med låg fördröjning är ett måste för att på allvar kunna ta klivet in till nästa fas av den industriella utvecklingen, Industri 4.0.

5G ger större möjligheter

Under året planerar Telenor Sverige att bygga ett 5G-nät som täcker så gott som hela Sverige. Detta nät gör det möjligt att automatisera industriverksamheter betydligt mer, vilket ökar effektiviteten ytterligare.

Då går det nämligen att koppla ihop system, sensorer, robotar och självgående fordon trådlöst, tack vare den höga kapaciteten och låga fördröjningen som 5G innebär.