5g-mastTele2 har just lanserat Sveriges första publika 5G-nät enligt global standard. Foto: Lisic/Shutterstock.com

Mobilnät

Nu har Tele2 lanserat Sveriges första 5G-nät, med master i Stockholm, Göteborg och Malmö. I slutet av juni kommer Tele2:s kunder att kunna surfa i hastigheter på över 1 Gbit per sekund, vilket är cirka fyra gånger snabbare än hastigheterna i 4G-nätet som finns i dag.

För tio år sedan lanserade Tele2 Sveriges första nationella 4G-nät, som i dagsläget täcker 90 procent av landets yta och når ut till 99,9 procent av befolkningen. Nu är operatören återigen först på bollen och lanserar Sveriges första 5G-nät. I söndags, den 24 maj, presenterade de sina 5G-master i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Obegränsade möjligheter med femte generationens nätverk

Anders Nilsson, vd på Tele2-koncernen, menar att utbyggnaden av femte generationens nätverk är en otroligt viktig del av samhällets digitalisering, och att det känns stort att äntligen kunna öppna portarna och erbjuda allt nytt som 5G-tekniken för med sig.

–  Det kommer vara ännu snabbare och säkrare än vårt testvinnande 4G-nät, som möjliggjort att företag som Spotify, Netflix och Skype blivit en naturlig och fantastisk del av människors liv. Med 5G blir möjligheterna obegränsade, säger han i ett pressmeddelande.

Fyra gånger så snabbt som 4G-nätet

Mobiltillverkare på den globala marknaden anpassar sina 5G-enheter för en bandbredd på 80 MHz på ett frekvensband som även kallas ”C-bandet”. Tele2 beslutade, då 5G-auktionerna i Sverige dragit ut på tiden, att köpa till fler 80 MHz-frekvenser på C-bandet för att kunna förse sina kunder med 5G-hastigheter enligt global standard innan sommaren. Hastigheterna i 5G-nätet ligger på cirka 1 Gbit per sekund – ungefär fyra gånger så snabba som hastigheterna i 4G-nätet.

Successiv utbyggnad i landet

Tele2-kunder som har en 5G-telefon från Samsung och abonnemanget ”Obegränsad” kan från och med den 24 juni koppla upp sig mot det nya 5G-nätet helt kostnadsfritt. Just nu är som sagt Tele2:s 5G-master centrerade till Stockholm, Göteborg och Malmö, men det finns stora satsningar på fortsatt utbyggnad av 5G-nätet i hela landet.