Djurgårdsspelare med publik i bakgrundenMängden uppladdad data ökade på många håll under den allsvenska guldstriden. Foto: Stefan Holm/Shutterstock.com

Mobilnät

Förra lördagen avgjordes allsvenskan och tre lag hade chans på guldet. Tabelläget svängde under matchernas gång och det gjorde även mobilanvändandet på matcharenorna. Telenor har analyserat hur mängden uppladdad data rusade i samband med att det blev mål på arenorna.

Den allsvenska guldstriden avgjordes förra lördagen och på tre arenor fanns chans till guldfirande. Djurgården, Malmö FF och Hammarby hade alla chans på guldet. Under matchens gång svängde tabelläget i takt med att de olika lagen gjorde mål. Detta märktes inte bara genom måljubel på läktarna utan även genom mobilsurfandet på landets arenor.

Malmösupportrarnas datauppladdning ökade när laget tog ledningen

Inför den avslutande omgången i allsvenskan hade Djurgården greppet om Lennarts Johanssons pokal. För att säkra den första mästartiteln på 14 år krävdes vinst eller oavgjort borta mot Norrköping på Östgötaporten. Efter kvarten spelad såg det dock mörkt ut då Norrköping hade gått upp i en 2-0 ledning samtidigt som Malmö FF ledde borta mot Örebro. I det läget var Malmö mästare.

Telenors analys av mobilsurfandet runt arenaområdet visar att uppladdningen av bilder och filmer Malmö-matchen fick sig en rejäl skjuts i samband med målet. Samtidigt som Djurgårdssupportrarna inte var lika aktiva med sitt mobilanvändande. Där och då var Malmösupportrarna mest aktiva av de tre guldjagande lagen.

Även på Tele2 Arena i Stockholm var Hammarbyarna aktiva i samband med att deras lag gjorde mål.

Mängden data rusade i höjden när Djurgården kom tillbaka

I andra halvlek ryckte Djurgårdslaget upp sig och kom tillbaka. Slutresultatet skrevs till 2-2 och därmed var Stockholmarna mästare för första gången sedan 2005. Strax efter slutsignalen nådde mängden uppladdad data kring Östgötaporten sin högsta nivå under dagen.

Den uppladdade datan ökade med 1 300 procent jämfört med samma tidpunkt veckan före.

I takt med att mobilanvändandet ökade på Östgötaporten i Norrköping halverades den i Malmö när det stod klart att laget missade guldet för andra året i rad. Hammarbyarna dröjde sig dock kvar på arenan. Trots att det slutade med en tredjeplats var det många som fortsatte att föreviga ögonblicket med sina mobiltelefoner.

Den uppladdade datan ökade under guldfirandet

På söndagen firade Djurgården sitt guld på Stockholm Stadion. Även då kunde Telenor se hur mängden uppladdad data ökade i området. Totalt ökade den med 240 procent jämfört med veckan tidigare.

På Södermalm, i Hammarbyland, gick datauppladdningen i stället ned med 30 procent under söndagen.