äldre kvinna med mobil tittar ut genom fönstretEnligt ny statistik från Telenor mobilsurfar Sverige mer än någonsin. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Rapporter

I tider av virus, karantän och social distansering har vårt behov av digital kommunikation i olika former ökat markant. Enligt ny statistik från Telenor använder svenskarna sina mobiltelefoner mer än någonsin.

Telenor samlar regelbundet anonymiserad nätverksdata över hela Sverige för att sedan kunna analysera hur våra surfvanor förändras över tid. Man tittar till exempel på surfvolym, nedladdad och överförd data, röstsamtal via 4G-nätet och samtalens längd.

De senaste siffrorna baseras på en analys av 250 000 kunders mobildata som gjordes under coronakrisens första månad, 13 mars till 19 april. Man kunde konstatera att svenskarnas mobilsurfande har ökat med hela 32 procent. Det skriver Mobil.se.

Stora skillnader mot föregående år

Analysen visar tydligt att coronapandemin har förändrat våra surf- och mobilvanor. Vi har ett allt större behov av att kunna kommunicera och umgås digitalt, och försöker kanske hålla ännu tätare kontakt med våra anhöriga. Den största ökningen har Telenor registrerat i Gävleborgs län, där mobilsurfen har gått upp med 37 procent. 

Man har även kunnat se att videosamtalen har ökat som mest i de län som drabbats hårdast av coronavirusets utbrott och aggressiva spridning. I Södermanlands län ökade videosamtalen med 48 procent, och i både Stockholms och Östergötlands län med 46 procent.

En ökning som håller i sig

Enligt Telenors nätexpert Andres Suazo har den markanta ökningen av mobilsurf och uppladdad data i hela landet legat på stabilt höga nivåer sedan drygt en månad tillbaka.

 – En stor bidragande orsak är troligen att många jobbar hemma i större utsträckning, studerar på distans och håller mer kontakt med nära och kära via videosamtal, som står för majoriteten av uppladdad data, säger han i ett pressmeddelande.

Gotlänningarna ringer mest och längst

I Telenors dataanalys framgår det även att de traditionella röstsamtalen har ökat. På Gotland har röstsamtalen ökat med hela 36 procent, och det är även gotlänningarnas samtal som varar längst – samtalen är i snitt fyra minuter långa.