äldre man pratar i telefon i vardagsrum med en kaffekopp i handenBåde surfandet och långa mobilsamtal har ökat bland äldre i sommar. Foto: gpointstudio/Shutterstock.com

Undersökningar

Under sommaren 2020 har svenskarna surfat i mycket högre grad än under sommaren förra året. Även längre samtal via mobilnätet har ökat markant. Främst är det bland äldre som både surfen och de längre mobilsamtalen har ökat, enligt ett pressmeddelande från Telia.

Sedan i våras har det blivit en större trend med långa mobilsamtal bland svenskarna. Den trenden har fortsatt under sommaren, visar data som Telia har tagit fram.

Ökningen av mobilsamtal jämfört med förra året var 11 procent under veckorna 26–33, och låg som allra högst på 18 procent vecka 30.

Även surfandet har ökat betydligt från sommaren 2019. I snitt surfade vi 21 procent mer i år, och som mest ökade surfandet med 28 procent vecka 33.

Surfandet ökar mest hos seniorer

Överraskande nog är det seniorerna som har pratat och surfat mest bland Telias kunder. Längre mobilsamtal bland personer över 65 år har blivit 20 procent fler, och surfandet har ökat med så mycket som 26 procent.

Henrik Lönnevi är Telias chef för konsumentaffären. Han tycker att det är fantastiskt att fler seniorer tillbringar större del av sin tid på internet. Det minskar den digitala klyftan som finns mellan olika generationer, och som Telia jobbar hårt för att motarbeta.

– Att hjälpa fler äldre in i det digitala livet är något som ligger oss varmt om hjärtat. Det är något vi satsar på och därför känns det här resultatet oerhört positivt, säger Henrik Lönnevi.

Störst ökad surfmängd i Stockholm och Norrbotten

Det finns också en regional skillnad i vilka svenskar som surfat och pratat i telefon mer än vanligt. Invånare i Stockholm och i Norrbotten var dem som surfade mest under veckorna 26–33. Jämfört med samma veckor förra året var ökningen där 26 procent.

När det gäller mobilsamtal har de långa samtalen ökat mest på Gotland och i Blekinge. Där är ökningen 13 procent från i fjol till i år under veckorna 26–33.