minibuss med texten 5G Ride på sidan och natur i bakgrundenNu kan du åka självkörande minibuss mellan olika turistattraktioner på Djurgården. Minibussen är ett pilottest för hur 5G kan förbättra kollektivtrafiken. Foto: Pressbild/Telia

Mobilnät

I torsdags invigdes bussturen 5G Ride på Djurgården i Stockholm. Bussturen är ett pilottest i ett projekt som undersöker hur fjärrövervakning och 5G-uppkoppling kan göra kollektivtrafiken mer hållbar, säker och effektiv, skriver Telia i ett pressmeddelande.

På Djurgården utförs nu pilottester med en eldriven minibuss, som är självstyrd och uppkopplad via 5G-nätet mot ett kontrolltorn. Tanken bakom detta projekt är att göra det lättare att införa självkörande bussar i svenska städer.

Minibussen kommer att köra en rutt som passerar flera museer och andra platser på Djurgården som är populära för turister. Med tanke på virustiderna kommer passagerarna ha tillgång till handsprit och ansiktsmasker när de åker med minibussen. Dessutom finns alltid en säkerhetsförare på plats.

Hållbar, säker och tillgänglig kollektivtrafik för framtiden

Tack vare de korta svarstiderna hos 5G-nätet kan eldrivna fordon reagera snabbare på kommandon från kontrolltornet de är uppkopplade till, rent av direkt då kommandot ges. Det gör att självstyrda fordon blir betydligt säkrare än vad som var möjligt innan.

Fjärrstyrd och eldriven kollektivtrafik kan dessutom underlätta trafikplaneringen och optimera busslinjer i städerna. Förutom kostnadseffektiviteten och minskad energiförbrukning blir kollektivtrafiken också mer tillgänglig för invånarnas del.

Samarbete mellan ledande svenska företag

Bakom pilottestet står flera ledande mobil- och teknikföretag i Sverige. Urban ICT Arena driver projektet tillsammans med bussbolaget Keolis. De tekniska lösningarna för kontrolltornet står Ericsson för, och de har också levererat 5G-nätet tillsammans med Telia.

Processorkraften i såväl minibussen som kontrolltornet och mobilnätet kommer från Intel. Vinnova och Drive Sweden är andra aktörer som är inblandade i projektet 5G Ride.

Telias vd: 5G bidrar till ett smart och hållbart samhälle

Telia Sveriges vd Anders Olsson menar att 5G Ride är ett bra exempel på hur samhället kan bli både smartare och mer hållbart genom 5G-nätet.

– Självkörande teknik i kombination med eldrivna 5G-uppkopplade fordon, övervakade via kontrolltorn, innebär ett jättekliv i digitaliseringen av kollektivtrafiken och kan bidra till effektivare drift, minskad miljöpåverkan och ökad tillgänglighet för resenärerna.