gatubild vid malmös centralstationEnligt Tres jobbindikator har antalet människor ute i morgonruschen ökat rejält under den senaste månaden. Den största ökningen har man registrerat vid Malmö Centralstation. Foto: Zigres/Shutterstock.com

Undersökningar

Enligt Tres jobbindikator har antalet människor i kollektivtrafiken ökat markant under den senaste månaden. Ökningen är tydlig i flera delar av Sverige, men som störst i Malmö, Kristianstad, Göteborg och Uppsala. I Stockholm stannade däremot trenden av och gick till och med ner något under förra veckan.

Genom anonymiserad nätverksdata kan Tres jobbindikator analysera antalet människor i rörelse under morgonen vid Sveriges större centralstationer och andra viktiga knutpunkter för kollektivtrafiken. Tre delar sedan med sig av siffrorna för att ge en bild över hur svenskarna förhåller sig till myndigheternas rekommendationer om social distansering. I analyserna utgår man från ett index på 100 som motsvarar normaltrafiken innan coronavirusets utbrott.

Nya mätningar visar att antalet människor ute i morgonruschen har ökat markant den senaste månaden.

Stockholm bryter trenden

Enligt Mårten Lundberg, kommunikationsdirektör på Tre, har man sett en stadig ökning av antalet människor kring centralstationerna ute i landet varje vecka sedan höstterminen drog i gång, och både skolor och arbetsplatser öppnade upp verksamheten igen.

–  Ökningarna fortsätter och är markanta i såväl Malmö som Göteborg medan Stockholm nu går mot strömmen med en tydlig minskning senaste veckan. Om det är en fortsatt trend eller ett enstaka fall återstår att se, säger han i ett pressmeddelande.

 Precis som Mårten Lundberg påpekar bryter Stockholm den, inte helt positiva, trenden. Under den senaste månaden har man registrerat en ökning på totalt 3,5 procent, men vecka 40 såg man att antalet människor i morgonruschen faktiskt minskade med 9 procent jämfört med föregående vecka. Enligt Tre ligger nu antalet människor i morgontrafiken i Stockholm på 61 procent i förhållande till en normalvecka.

Stor ökning nedåt i landet

Störst ökning av antalet människor i rörelse i morgontrafiken har Tre registrerat i Malmö med 20 procent, följt av Kristianstad (19 procent), Uppsala (14 procent) och Göteborg (14 procent). Ökningen i Kristianstad innebär att det är fler människor ute i morgontrafiken nu än under en normalvecka innan pandemin.