nokias logotyp på smartphone med 5G-symbol i bakgrundenNokia har sedan länge ett samarbete med Tele2. Nu följs företagen även åt in i nästa steg mot 5G. Foto: Mercurious/Shutterstock.com

Samarbeten

Tele2 har valt leverantör för sitt 5G-corenät, det vill säga kärnan i det nya mobilnätet som operatören ska börja bygga i år. Det är tillverkaren Nokia som kommer att stå för infrastruktur och mobilapplikationer som möjliggör högre driftsäkerhet och bättre prestanda, både i Sverige och i Baltikum.

Infrastrukturen för corenätet kommer förstås dels att stödja uppkopplingen till 5G, som har högre hastigheter och kortare svarstider än tidigare nät. Men dessutom kommer det att bidra till bättre uppkoppling även till 4G-nätet.

Något annat som corenätet ska åstadkomma är möjligheten till högre kapacitet för företagstjänster. Det ska till exempel gå bra att ha en stor mängd smarta enheter uppkopplade samtidigt.

Tele2 känner sig trygga med Nokia

Thomas Helbo är chef på Tele2 inom området EVP Technology. Han berättar att operatören sökte en samarbetspartner som både effektivt, framgångsrikt och driftsäkert kunde hantera deras utbyggnad av corenätet. Nokia stämmer definitivt in på detta.

– Med deras mångåriga erfarenhet kan de tryggt hantera integreringen, vilket innebär att Tele2s team kan fokusera på att möjliggöra nya tjänster för våra kunder samtidigt som vi upprätthåller Sveriges smartaste och mest pålitligaste nät, säger han i ett pressmeddelande.

Enda nätet med riktiga 5G-hastigheter

Tele2 menar sig vara den enda operatören som erbjuder riktigt 5G i dagsläget, det vill säga de faktiska hastigheter som det nya mobilnätet ska klara av. Just nu är nätet utbyggt i fler än 30 svenska städer.

De var även den första operatören som lanserade 5G i Lettland, berättar Tele2 vidare.

Under 2021 kommer operatören att påbörja byggandet av corenätet. Det arbetet kommer sedan att pågå under flera år framåt.

Nokia ser fram emot samarbetet

Nokia och Tele2 har ett samarbete sedan långt tillbaka i tiden. Även Nokia är stolta över att ta det vidare även in i utvecklingen av 5G-nätet.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Tele2 för att leverera framtidens digitala tjänster och möjliggöra bättre och tryggare uppkoppling, säger chefen för Nokias moln- och nätverkstjänster, Raghav Sahgal.