stängsel runt stadsparken i lundStadsparken i Lund var avstängd inför valborg. Men människor samlades i stället på uteserveringar i närheten. Foto: Dan_Manila/Shutterstock.com

Undersökningar

Fler firade valborg på uteserveringar i år än förra året. Trots rekommendationer från Folkhälsomyndigheterna uppmättes större folkmängder kring nöjesstråken i storstäder och studentstäder under valborgsmässoafton, enligt Tres nöjesindikator.

I studentstäder som Uppsala och Lund brukar parkerna vara populära ställen att fira valborgsmässoafton på. Men i år var parkerna avstängda på grund av pandemin.

Under omständigheterna sökte sig människor i stället till uteserveringar i områden kring de populäraste parkerna, visar data från Tre.

Många befann sig vid parkerna i studentstäder

Kring Stadsparken i Lund ökade antalet personer i rörelse med 16 procent från valborg förra året. I närområdet kring Observatorieparken i Uppsala var ökningen 9 procent jämfört med 2020.

Det var alltså fler som samlades i närheten av dessa platser i år, trots att Folkhälsomyndigheten påmint om att valborg måste firas på ett smittsäkert sätt.

Stora ökningar i Göteborg och Malmö

Även på andra håll i landet skedde liknande ökningar, framför allt i de tre storstäderna.

– Vi ser en desto större ökning på storstädernas uteserveringar jämfört med förra året, konstaterar Tres kommunikationsdirektör, Mårten Lundberg.

Kungsportsplatsen i Göteborg stod för den största ökningen, med så mycket som 167 procent av antalet personer förra året. I Malmö var ökningen på uteserveringar vid Lilla Torg i sin tur 82 procent.

På Stureplan i Stockholm var ökningen i stället bara 6 procent, och därmed den minsta i jämförelsen som Tre har gjort. Nytorget hade lite större ökning än så, nämligen 9 procent.

Nöjesindikatorn visar hur rekommendationerna följs

Som vanligt har Tre fått fram siffrorna genom sin nöjesindikator. Den mäter hur människor rör sig mellan fyratiden på eftermiddagen och sjutiden på kvällen på populära nöjesstråk. Den här gången fokuserade mätningen på uteserveringar i närheten av dessa platser.

Mätningarna görs för att se hur befolkningen anpassar sig efter rekommendationerna som myndigheterna gett. Tre har också en jobbindikator som mäter hur människor rör sig på morgnarna på väg till jobbet.