Granskningar

Fri roaming inom EU beslutades av flera operatörer under 2017. Det här var till följd av ändring i lagstiftningen som gjorde att operatörerna inte fick ta extra betalt för roaming inom EU. Operatörerna kan dock besluta att inte erbjuda roaming inom EU, vilket nu Telia har gjort för sina mobila bredband. För dig som vill surfa utomlands finns det dock flera operatörer som har andra villkor för mobila bredband. Vilken operatör som kan erbjuda dig bäst villkor kan du enkelt ta reda på genom att jämföra mobila bredband.

Telias beslut påverkar ditt mobila bredband

Telias kunder med ett mobilt bredband kan alltså inte räkna med att surfa fritt inom EU. Istället ska de kompensera med mer surf inom Sverige, men avgiften för det mobila bredbandet kommer inte att sänkas enligt Telia. Du som redan har ett mobilt bredband hos Telia bör få ett meddelande om ändringen, samt möjligheten att säga upp ditt abonnemang.

Tänk på! Du som har ett mobilt bredband ska bli informerad om ändringar i villkoren och ges möjligheten att säga upp avtalet. Det innebär att du som vill använda ditt mobila bredband inom EU enkelt kan säga upp ditt nuvarande mobila bredband.

Om övriga operatörer kommer att följa Telias initiativ är fortfarande oklart men beslut kan ske inom en snar framtid. Den som berörs av sådana ändringar ska blir informerad om ändringen i dina villkor likt den information som Telia gett.

Du kan teckna ett mobilt bredband för användning inom EU

Telias ändring av roamingen för mobila bredband kan få konsekvenser även för andra operatörer. I nuläget finns det dock flera operatörer som inte har genomfört samma ändring. För dig som fortfarande vill teckna ett mobilt bredband för användning inom EU finns alltså flera alternativ.

Tips! Om du berörs av Telias ändringar kan du välja att säga upp ditt mobila bredband och teckna ett hos en annan operatör. Se dock alltid till att undersöka villkoren för operatören så att de verkligen erbjuder roaming inom EU.

Om du berörs av Telias ändring kan du alltså välja att säga upp ditt mobila bredband och teckna ett nytt mobilt bredband hos en annan operatör. Om du ska teckna ett nytt mobilt bredband bör du först undersöka villkoren för det nya mobila bredbandet och säkerställa att det kan användas inom EU.