Vy över lindholmen i göteborg.Under hösten lanserar Telia 5G på Lindholmen i Göteborg. Foto: Trygve Finkelsen/Shutterstock.com

Lanseringar

Under hösten kommer Telia rulla ut sitt nya publika 5G-nät på Lindholmen i Göteborg, som är en viktig knutpunkt för Sveriges fordonsindustri. Lanseringen sker i samarbete med Ericsson och man räknar med att 5G-nätet ska täcka hela Lindholmen innan året är slut. Det skriver Telia i ett pressmeddelande.

På Lindholmen i Göteborg samlas många företag och tiotusentals anställda inom fordonsindustrin och teknikbranschen, och här drivs även flertalet utvecklingsprojekt där framtidens mobilitet är i fokus. I höst rullar Telia tillsammans med teknikpartnern Ericsson ut sitt nya 5G-nät i det expansiva området, och de första basstationerna beräknas vara 5G-redo redan i oktober.

– Det nya 5G-nätet vi lanserar under hösten blir som en stor innovationsplattform för hela det ekosystem av företag, universitet och offentlig sektor som verkar på Lindholmen. Här kan de testa nya tekniker och lösningar på ett tryggt och säkert sätt innan de skalas upp och rullas ut brett säger Staffan Åkesson, teknisk chef på Telia, i pressmeddelandet.

Hela området ska ha 5G-täckning vid årsskiftet

Om allt går enligt Telias plan bör hela Lindholmen ha 5G-täckning vid årsskiftet 2021/2022. Telia har redan lanserat 5G i de centrala delarna av Göteborg, och den utbyggnaden beräknas fortsätta under de kommande åren.

Telias prognos är att 5G-nätet ska täcka mer än 90 procent av befolkningen vid år 2023, och att hela 5G-utbyggnaden i Sverige ska stå klar två år senare.

Uppdaterar även 4G-nätet

Telias nya 5G-nät byggs på spektrum i det omtalade frekvensbandet 3,5 GHz, som Telia köpte i den lika omtalade 5G-auktionen i början av 2021. Det här ska alltså innebära ”riktiga” 5G-hastigheter och ännu högre nätkapacitet.

Parallellt med 5G-lanseringen uppdaterar Telia det befintliga 4G-nätet på Lindholmen. Genom att byta ut äldre utrustning mot mer energisnål teknik ökar man kapaciteten i 4G-nätet med mer än det dubbla.