hand vänder tärning för att ändra siffran 4G till 5GDet tog tio år för 4G att nå så gott som alla mobilanvändare. Även för 5G förväntas starten bli blygsam för att sedan hastigt expandera. Foto: Monster Ztudio/Shutterstock.com

Mobilnät

2009 var Telia först i världen med att lansera 4G, berättar operatören i ett pressmeddelande. Nu tio år senare står nätet för större delen av mobiltrafiken, samtidigt som teknikföretagen förbereder steget vidare till 5G.

Den 14 december var det tio år sedan Telia lanserade världens första 4G-nät i Stockholm. Det första året var förändringen dock knappt märkbar; ungefär två procent av Telias datatrafik skedde via 4G. Därefter ökade det sakta till fem procent år 2011 och tio procent år 2012.

Först 2013 började tempot bli snabbare. Det skedde i samband med att Apple samma år släppte den första modellen av Iphone som hade stöd för 4G, vilket medförde att streamingtjänster som sociala medier fick ett uppsving. Redan 2014 var det 4G-nätet som stod för 45 procent av datatrafiken, och 2018 var det uppe i 92 procent. Alltså är det först nu efter tio år som 4G står för nästan all datatrafik.

Stora förväntningar på 5G, men få vet vad det kommer att innebära

Nu börjar dock nästa generation av mobilnät bli verklighet. 5G är ett hett ämne i många forum, och enligt en Sifo-undersökning är det nästan 90 procent av svenskarna som har hört talas om 5G-tekniken. Däremot är det färre som verkligen vet vad 5G kommer att innebära för hur vi använder mobilnätet, nämligen bara en tredjedel av svenskarna.

En fjärdedel säger sig vara förväntansfulla inför den kommande lanseringen av 5G. Förväntningarna handlar framför allt om snabbare surf, men också nya telefoner och tillbehör, högre tillförlitlighet på nätet, nya tjänster och bättre täckning geografiskt sett.

25 procent av svenskarna känner inte heller till något lanseringsdatum för 5G, medan 43 procent tror att det kommer släppas om två år eller senare.

Enligt Telia Sveriges vd Anders Olsson bekräftar undersökningen bilden av teknikvana svenskar som dock har svårt att veta vad ett teknikskifte faktiskt innebär i praktiken. Han säger också att även om tjänster och enheter för 5G kommer att finnas tidigare än för 4G, kommer det nog att bli en liknande försiktig start som senare exploderar.

5G krävs för att svenska företag ska hänga med i utvecklingen

Företagen är dock desto ivrigare inför lanseringen. Enligt Ericsson är det 75 procent av beslutsfattarna inom näringslivet som kommer att dra nytta av det nya 5G-nätet.

– 5G kommer att vara helt avgörande för framtidens affärsmodeller, nya innovationer och hela Sveriges konkurrenskraft, säger Anders Olsson. Han menar vidare att Telia kommer att fortsätta jobba nära kunderna och se till att de följer med i digitaliseringsprocessen.

I nuläget ser det ut att dröja innan operatörerna tilldelas frekvenser för att kunna börja bygga mobilnätet. Det tycker Anders Olsson är synd, särskilt eftersom andra länder redan har börjat bygga ut sina 5G-nät. Så snart frekvenstilldelningen är klar kommer Telia att öka tempot, menar han, för att Sverige ska behålla ledningen för teknikutvecklingen.