Xiaomis logga på skyltfönster.Nu har Xiaomi presenterat sina nya 12-serie som omfattar både standard-och Pro-modell. Foto: Robson90/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu är Xiaomis nya 12-serie lanserad, och den kinesiska mobiltillverkaren har tagit i från tårna. Xiaomi 12 och Xiaomi 12 Pro är till exempel de första modellerna på marknaden som har Qualcomms nya 4 nm prestandachip Snapdragon Gen 1 under huven, och de kommer båda med batterier som kan laddas riktigt snabbt. Det är dock fortfarande oklart om vi kommer få se de nya Xiaomi-lurarna på svensk mark, skriver Ny Teknik.

Tidigare i veckan gick Xiaomis lanseringsevent av stapeln och två nya mobiler såg dagens ljus: standardmodellen Xiaomi 12 och den mer avancerade Xiaomi 12 Pro. Du som är ute efter en premiummobil lär inte bli besviken av den sistnämnda som kan erbjuda det mesta som förväntas av en modell i det segmentet.

Båda kommer förvisso utrustade med Qualcomms senaste chip Snapdragon Gen 1 som sägs kunna ge en cpu-förbättring på hela 20 procent jämfört med sin föregångare (oklart hur mycket bättre prestanda det ger i praktiken dock), men i övrigt är det helt klart Pro-modellen som bjuder på flest spännande uppdateringar.

LTPO-skärm med dynamisk uppdateringsfrekvens

Xiaomi 12 Pro har en bildskärm av typen LTPO (low-temperature polycrystalline oxide) på 6,73 tum. Upplösningen ligger på 1 440 x 3 200 pixlar. Uppdateringsfrekvensen är dynamisk och kan gå från 1 till 120 Hz för att spara på batteriet. Den maximala ljusstyrkan är 1 500 nits och det finns givetvis stöd för HDR+.

Standardmodellen har en något mindre avancerad skärm på 6,28 tum. Även här finns en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och stöd för HDR+, men både upplösningen och den maximala ljusstyrkan är lägre.

Snabbladdade batterier

En styrka med både standard- och Pro-modellen är deras snabbladdade batterier. Standardmodellen har ett batteri på 4 500 mAh och kommer med stöd för 67 W snabbladdning, medan Pro-modellens batteri ligger på 4 600 mAh och kan snabbladdas till hela 120 W. Här finns även stöd för trådlös laddning och omvänd laddning.

Oklart om Xiaomi 12-serien kommer till Sverige

Xiaomi 12-serien beräknas landa på kinesisk mark innan nyår, och sedan ut till resten av världen. I skrivande stund är det dock fortfarande oklart om, och i så fall när, modellerna når Sverige.