Hand vänder på träkloss med siffran sex ovanpå en vit router.Mediatek har precis gjort en första demonstration av den nya nätverkstekniken wifi 7. De första wifi 7-produkterna beräknas landa på marknaden någon gång under 2023. Foto: Chizhevskaya Ekaterina/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu har Mediatek gjort en första presentation av wifi 7, och även om den nya nätverksstandarden fortfarande är under utveckling tror man att tekniken kan bli snabbare än förväntat. Prognosen ligger på trådlösa överföringar på upp till 40 Gbit/s, vilket då skulle vara cirka 2,4 gånger snabbare än wifi 6. Det skriver Ny Teknik.

En ny nätverksstandard är under utveckling och nu har Mediatek för första gången demonstrerat det som går under namnet wifi 7, det vill säga wifi 6:s uppföljare. När tekniken landar på marknaden om ett, eller ett par år, kan hastigheterna för trådlösa överföringar ligga på cirka 40 Gbit/s och det är ännu snabbare än vad man väntat sig.

Använder samma frekvensband som tidigare tekniker men upp till 2,4 gånger högre hastigheter

Även om wifi 7 använder samma frekvensband som tidigare wifi-generationer, och även lika många antenner som sin föregångare wifi 6, kan hastigheterna vara upp till 2,4 gånger högre. Det ska till exempel ha att göra med att de tidigare versionerna använder 160 MHz-kanaler, medan wifi 7 kommer använda 320 Mhz.

Ytterligare en fördel med wifi 7 är stödet för en teknik som kallas MLO som gör att flera frekvensband kan användas parallellt. Det ger stabilare uppkoppling även på platser där det finns störningar eller många användare är uppkopplade samtidigt.

Första gången man kommer kunna ersätta uppkoppling via Ethernet

De höga hastigheterna och korta svarstiderna gör att wifi 7 kommer kunna ersätta kabelanslutning när det till exempel gäller molnbaserade spel, ar- och vr-upplevelser och streamat innehåll i 8K-upplösning.

Enligt Mediateks chef  Alan Hsu, kommer man i och med lanseringen av wifi 7 för första gången på allvar kunna utmana Ethernets kraft för användning av applikationer som kräver väldigt hög bandbredd.