samsungs logga på grön häckTrots vårens utmaningar ökar Samsung sitt rörelseresultat under årets andra kvartal. Foto: Sundry Photography/Shutterstock.com

Rapporter

Till skillnad från många andra bolag, som på grund av coronapandemin har gjort stora ekonomiska förluster, har Samsung Electronics ökat sina rörelseresultat under årets första kvartal. Mellan april och juni steg rörelseresultatet med 23 procent och landade på 59 miljarder kronor. Det rapporterar Ny Teknik.

Coronavirusets utbrott och spridning har inneburit ekonomiska utmaningar för många företag världen över, så även för jättar inom elektronik och telekom. Butiker och fabriker har behövt stängas ner, personal har fått gå och konsumenterna har hållit hårdare i sina pengar. Sydkoreanska Samsung Electronics bryter trenden och går med vinst under årets andra kvartal, med ett rörelseresultat som steg med 23 procent jämfört med motsvarande period 2019.

Minskad försäljning men ökad nettovinst

Det sammanlagda rörelseresultatet mellan april och juni landar på 59 miljarder kronor, detta trots att försäljningen gick ner med 6 procent. Däremot steg nettovinsten med 7 procent och landade på 41 miljoner kronor. Enligt Ny Teknik ska Samsung i ett uttalande ha förklarat att man tacklat den utmanande våren genom en ”omfattande global leveranskedja” och därför kunnat hålla sig över ytan.

Fler vill ha minneschip

Samsung Electronics har noterat att efterfrågan på till exempel tv-apparater och telefoner har minskat under våren. Men detta har vägts upp av en ökad försäljning av minneschip – ett behov som i sin tur har ökat eftersom både företag och skolor har varit tvungna att arbeta hemifrån i allt större utsträckning.

Enligt Samsungs prognoser kommer dock suget efter minneschip snart att minska, och även om man till skillnad från många andra har gått med vinst går det inte att pusta ut riktigt än. Coronaviruset har satt sina djupa spår och det finns fortfarande en oro inför framtiden. Konkurrensen ute på telekommarknaden ökar dessutom i snabb takt.