Hand håller mobil mot blurrad bakgrund.Datatrafiken i mobilnäten ökade förra året och det gjorde även användningen av tjänster i 5G-näten. Det och mycket mer visar PTS rapport Svensk telekommarknad 2021. Foto: PK Studio/Shutterstock.com

Rapporter

Sin vana trogen har Post- och telestyrelsen (PTS) sammanställt utvecklingen på Sveriges telekommarknad. Svensk telekommarknad 2021 visar bland annat att det var högt tryck i mobilnäten förra året och att användningen av 5G-tjänster ökade med hela 395 procent. Intresset för höga bredbandshastigheter steg ytterligare, medan abonnemangen för bredband via xDSL fortsatte att minska.

I Post- och telestyrelsens uppdrag ingår det att följa utvecklingen på svenska telekommarknaden, och som en del av detta samlar PTS in marknadsdata som redovisas i rapporten Svensk telekommarknad. Nu har de publicerat rapporten för 2021 och precis som vanligt är operatörsundersökningar gällande intäkter och datatrafik inom mobilabonnemang, bredband, fasta samtalstjänster och tv-tjänster inkluderade.

Högtryck i mobilnäten

Enligt PTS gick mobilnäten minst sagt varma under 2021, och datatrafiken ökade med 29 procent jämfört med föregående år. Antalet mobilabonnemang som använde tjänster i 5G-näten gick upp med hela 395 procent, vilket motsvarar 8 procent av alla mobilabonnemang på marknaden.

Datatrafiken i 5G-näten ökade förvisso förra året, men det är fortfarande en väldigt liten del av den totala mobila datatrafiken.

Fler vill ha höga bredbandshastigheter

Tittar man på det fasta bredbandssegmentet ökade antalet fiberabonnemang med 7 procent och utgör därmed mer än tre fjärdedelar av samtliga fasta bredbandsabonnemang. Hela 87 procent av alla fasta bredbandsabonnemang har nu en nedladdningshastighet på minst 100 Mbit/s.

Abonnemangen för bredband via xDSL minskar

När det gäller antalet abonnemang för bredband via xDSL, det vill säga via kopparnätet, såg man däremot en fortsatt minskning under förra året. Nu finns det bara cirka 230 000 xDSL-abonnemang kvar.