domarklubba på bord mot grå bakgrundOm drygt en vecka är det dags för Huawei och PTS att mötas i en muntlig förhandling om de berömda 5G-tillstånden. Foto: Zolnierek/Shutterstock.com

Nyheter

Om cirka en vecka är det dags för PTS (Post- och telestyrelsen) och mobiltillverkaren Huawei att mötas i domstol. I en muntlig förhandling ska förvaltningsrätten återuppta målet om 5G-tillstånd – ett ärende som nu är inne på sin tredje omgång. Telekom idag har gjort en sammanfattning om vad som kommer hända.

Det är väl få som lyckats undgå stridigheterna mellan PTS och Huawei. Inför den omtalade 5G-auktionen, som egentligen skulle ha gått av stapeln redan under hösten 2020, meddelade myndigheten att de såg kinesiska teknikleverantörer som en säkerhetsrisk. Operatörer som ville delta i auktionen var således tvungna att avsäga sig allt samarbete med Huawei, vilket mobiljätten överklagade och auktionen fick som bekant lov att skjutas på framtiden.

Onsdag den 21 april är det dags för de båda parterna att mötas i domstol där förvaltningsrätten ännu en gång ska ta upp ärendet om 5G-tillstånd.

Den tredje omgången blir en muntlig förhandling

Efter att Huawei överklagat uteslutningen och auktionen tillfälligt stoppats tog PTS ärendet vidare till kammarrätten. I december meddelade sedan kammarrätten att inhiberingen, det vill säga annulleringen, skulle upphöra och att man kunde påbörja 5G-auktionen. Huawei fick dock fortsatt prövningsrätt.

Auktionen genomfördes i januari, mycket snabbare än väntat, och nu är det alltså den tredje omgången i matchen mellan PTS och Huawei. Denna gång genom en muntlig förhandling.

En förhandling i dagarna tre

Förhandlingarna kommer pågå mellan den 21 och 23 april, där man under den första dagen kommer låta båda parter göra en sakframställan. Ett förhör kommer även göras med Huaweis första vittne. Under dag nummer två ska ytterligare två Huawei-vittnen och två vittnen för PTS räkning förhöras. På den tredje och sista förhandlingsdagen ska Huawei och PTS hålla varsitt slutanförande.