samsungmobiler på träbordSamsung är en av de aktörer som tvingats dra ner på sin tillverkning av nya enheter. Foto: Framesira/Shutterstock.com

Rapporter

Smartphonebranschen har drabbats hårt av den rådande krisen i världsekonomin. Samsung är en av de aktörer som beräknar ett fortsatt lågt intresse för nya mobiltelefoner, och de har nu minskat drastiskt på både tillverkning och komponentbeställningar.

Coronavirusets utbrott och spridning har på flera sätt har skakat om tillvaron för många i hela vårt samhälle. Arbetslöshet, varsel och permitteringar har slagit hårt mot världsekonomin, och både stora och små företag kämpar just nu för att överleva

I smartphonebranschen är den sydkoreanska tillverkaren Samsung en av aktörerna som har sett att intresset för nya mobiltelefoner har minskat drastiskt. De har även fått lov att skära ner på sin tillverkning av nya enheter, och nu sänker företaget dessutom sina komponentbeställningar med hela 50 procent. Det skriver Mobil.se.

15 miljoner färre enheter

Ett ”vanligt” år tillverkar Samsung cirka 25 miljoner nya mobiltelefoner varje månad, en siffra som nu är nere på 10 miljoner.

En av anledningarna till den markanta minskningen är att tillverkaren har behövt stänga ner många av sina fabriker, till exempel i Sydkorea, Slovakien, Brasilien och Indien. Några av fabrikerna kan förvisso komma att öppnas igen. I Brasilien och Indien finns tecken på att fabrikerna kör igång redan i maj. Men problemet kvarstår: efterfrågan är lägre än på mycket länge och man har ännu inte sett några tecken på att den är på väg att stiga till normala nivåer.

Billigare smartphone-modeller prioriteras

Man har i tidigare analyser av konsumtionsstatistiken beräknat att det främst är de dyrare flaggskeppsmodellerna som kommer bortprioriteras om kunderna på marknaden ändå skulle välja att köpa en ny mobiltelefon. Enligt Mobil.se verkar Samsung dock förvänta sig ett minskat intresse gällande hela sitt sortiment, oavsett pris.