samsungs nya mobiler i a-serien mot svart bakgrundSamsungs nya A-serie sägs bjuda på flaggskeppsegenskaper till betydligt lägre priser. Foto: Pressbild/Samsung

Lanseringar

Den 17 mars lanserades Samsungs nya A-serie på den svenska mobilmarknaden. Det handlar om de tre modellerna Galaxy A52, A52 5G och A72, som sägs kunna bjuda på flaggskeppsegenskaper men till betydligt lägre priser jämfört med tillverkarens värstingar. Om Samsung håller vad de lovar? Mobil.se har kollat läget.

Nu finns Samsungs nya mobiler Galaxy A52, A52 5G och A72 på svensk mark. Enligt tillverkaren kan vi se fram emot många fina funktioner och flaggskeppsegenskaper, men till priser som gör telefonerna tillgängliga för betydligt fler. Det ska vara själva syftet med A-serien i stort. 

Enligt Mobil.se har de tre modellerna så klart en hel del gemensamt, men de skiljer sig även på flera intressanta punkter och är bra på lite olika saker. Precis som Mobil.se påpekar gäller det att ha koll på sina prioriteringar eftersom det inte är så enkelt som att en av telefonerna är bäst på allt.

Bara en telefon som erbjuder 5G och 120 Hz i skärmuppdatering

Som du kanske kan ana är det bara en av telefonerna som erbjuder 5G-anslutning. A52 5G är även den enda som har en bildskärm med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, medan A52 och A72 har fått nöja sig med 90 Hz. Alla tre har dock utrustats med tillverkarens högkvalitativa AMOLED-skärmar.

Galaxy A72 har vassaste kamerauppsättningen

När det gäller kamerasystemet är det däremot Galaxy A72 som har trumfkortet. Alla tre modeller har förvisso en huvudkamera på 64 MP, en vidvinkel och separat makrolins, men A72 har även utrustats med en telefotolins som erbjuder 3x optisk zoom. I A52 och A52 5G sitter här i stället en djupsensor som till exempel kan assistera vid porträttfotografering och skapa bokeh-effekter.

Senaste nytt är ett kameraläge med AR-filter som Samsung har utvecklat i samarbete med Snapchat. Funktionen finns bara i Galaxy A52 och A72.

Alla tre kommer med 128 GB internminne

De nya modellerna i A-serien kommer med en minneskombination: 6 GB RAM-minne och 128 GB internt lagringsminne. Om du skulle behöva utöka lagringen finns det glädjande nog en minneskortsplats. Galaxy A72 har ett batteri på 5 000 mAh, och de andra två 4 500 mAh.

Samsung Galaxy A72 kostar 4 990 kronor, Galaxy A52 5G 4 690 kronor och A52 (LTE) 3 790 kronor. Alla tre finns i färgerna vitt, svart, blått och lila.