Texten 5G över en 3D-bild av jordklotet.Ericsson har tittat framåt på hur 5G-utvecklingen kan se ut globalt över fem års tid. Foto: marog - pixcells/Shutterstock.com

Rapporter

580 miljoner 5G-abonnemang i slutet av året, och hela 3,5 miljarder år 2026. Det är den prognos som Ericsson, som är den världsledande leverantören av nät inom telekombranschen, lyfter fram i en rapport.

Intresset för 5G växer i en rasande fart. Varje dag skaffar cirka en miljon nya användare 5G världen över. Så snabbt har ingen teknik inom telekom utvecklats förut, skriver SvD Näringsliv efter rapporten från Ericsson.

3,5 miljarder abonnemang med 5G-stöd om fem år

Det första kvartalet i år var det totalt 70 miljoner personer globalt sett som skaffade 5G-abonnemang. Om den utvecklingen fortsätter kan vi vänta oss hela 580 miljoner aktiva 5G-abonnemang innan året är slut.

Vidare tror Ericsson att antalet 5G-abonnemang i slutet av år 2026 kommer att vara 3,5 miljarder. Det skulle innebära att 5G har nått fram till 60 procent av den så kallade 5G-befolkningen vid det laget, skriver Telekom idag.

Lägre priser, pandemin och tillgång till fler enheter

Den explosionsartade ökningen har flera möjliga orsaker. Just nu är det cirka 300 modeller av mobiltelefoner som har stöd för 5G och antingen är på ingång eller redan har lanserats på marknaden. Det ger tillgången till 5G-enheter en extra skjuts framåt, enligt SvD Näringsliv.

Dessutom påpekar Ericsson att priserna på dessa nya mobiler rör sig neråt. Det kan också bidra till att 5G-abonnemangen blir fler allt snabbare.

Vår ökade uppkoppling under pandemin har också ökat efterfrågan på 5G, då vi har större behov av snabb och stabil uppkoppling, skriver Telekom idag.

Europa ligger efter andra delar av världen

De områden i världen där flest personer har 5G är i Nordamerika, Kina och Gulfstaterna. Enligt Ericssons siffror kommer nordöstra Asien att stå i ledningen med 1,4 miljarder 5G-abonnemang år 2026.

Samtidigt väntas andelen abonnemang med 5G vara störst i Nordamerika. Där väntas 84 procent av det totala antalet abonnemang ha stöd för 5G. I Gulfländerna tros motsvarande andel bli 73 procent.

I Europa har vi kommit igång med den nya tekniken långsammare än i dessa områden.