Hand tar på mobil med 5g-symbol och stapel.I januari såg man för första gången någonsin att försäljningen av 5G-mobiler gick förbi 4G-försäljningen. Det visar en ny rapport från Counterpoint Research. Foto: sdecoret/Shutterstock.com

Rapporter

Enligt en rapport från analysföretaget Counterpoint Research syntes ett tydligt trendbrott på den globala smartphonemarknaden i januari 2022. Försäljningen av 5G-mobiler gick nämligen för första gången gången om 4G-försäljningen och landade på 51 procent. Det är framför allt försäljningen i Kina, Västeuropa och Nordamerika som har fått siffrorna att stiga, skriver Mobil.se.

Under januari 2022 var intresset för 5G-redo mobiler större än någonsin, och för första gången gick 5G-försäljningen förbi försäljningen av 4G-mobiler. Enligt en rapport från analysföretaget Counterpoint Research uppgick försäljningen av 5G-mobiler till hela 51 procent.

Försäljningen i Kina, Nordamerika och Västeuropa drar upp siffrorna

Counterpoint Researchs rapport visar att det främst är 5G-försäljningen på den kinesiska, nordamerikanska och västeuropeiska marknaden som får siffrorna att dra i väg uppåt. Det gäller föga förvånande framför allt försäljningen i Kina, där siffrorna gick upp till 84 procent under januari.

Enligt analysföretaget ska de kraftigt stigande siffrorna till viss del bero på de kinesiska operatörernas relativt snabba utrullning av 5G-nät. En annan bidragande faktor är att OEM-företagen (Original Equipment Manufacturer) har varit vassa på att förse konsumenterna med 5G-mobiler till konkurrenskraftiga priser.

Apples 5G-mobiler populärast i Västeuropa och Nordamerika

I Västeuropa och Nordamerika gick försäljningen upp till 76 respektive 73 procent. I båda dessa områden var det Apples 5G-lurar som sålde allra bäst, och försäljningen landade på 30 respektive 50 procent.

Stort 5G-intresse bland iOS-användare

Både Västeuropa och Nordamerika förväntas fortsätta bidra till den globala 5G-försäljningen. Det finns redan en enorm efterfrågan på 5G-uppgraderingar bland iOS-användare, och den eldas på av de Iphone-kunder som nu är redo att köpa ny mobil. Ser man till statistiken håller de flesta kvar vid sina mobiler i ungefär fyra år innan de tar steget och byter upp sig.