Starlinks satellit i rymdenNu har vissa delar av södra Sverige tillgång till Elon Musks satellitnätverk Starlink. Foto: Aleksandr Kukharskiy/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu kan Elon Musks företag SpaceX erbjuda uppkoppling via satellitnätverket Starlink i södra Sverige. I dagsläget gäller det främst områden kring Falkenberg, Växjö och Gotlands södra spets, medan övriga delar av landet får vänta tills det första kvartalet 2023. Den utvidgade täckningen ska enligt uppgift vara ett resultat av att SpaceX har expanderat nätverket så att det nu är hela 32 länder, eller i alla fall delar av länderna, som omfattas. Det skriver Mobil.se.

Det går snabbt på telekommarknaden just nu, riktigt snabbt. Elon Musks omtalade företag SpaceX har expanderat det lika omtalade satellitnätverket Starlink så att det nu inkluderar 32 länder, eller åtminstone delar av länderna, och Sverige är ett av dessa.

Södra Sverige är först ut

I dagsläget är det ”bara” de södra delarna av landet som har tillgång till nätverket, mer exakt trakterna kring Falkenberg och Växjö och Gotlands södra spets.

Eftersom satellitbredbandet redan har lanserats ska de som lägger en beställning på Starlink-signerade enheter få dem levererade nu.

Övriga Sverige får tillgång till Starlink i början av 2023

Satellituppkopplingen kommer bli tillgänglig även i de övriga delarna av Sverige, men enligt SpaceX kommer det inte att ske förrän under det första kvartalet 2023.

Uppgraderad programvara som minskar energiförbrukningen

Tidigare i år lanserade SpaceX en uppgradering av Starlinks programvara som har bidragit till minskad energiförbrukning så pass mycket att tjänsten kan drivas av ström från eluttag i ett fordon. Det innebär att uppkopplingen till exempel även kan fungera i husbilar.

Starlink Roaming gör uppkopplingen mer mobil

Samtidigt som programuppdateringen lanserade SpaceX även tjänsten som företaget har döpt till Starlink Roaming. Som namnet antyder är det alltså en tjänst som man tagit fram för att göra satellituppkopplingen mer mobil.