Undersökningar

Elcykeln förväntades bli årets julklapp 2017, så blev inte fallet. Den fick istället se sig besegrad av mobiltelefonen som var allra populärast i jul.

Inför jul varje år utses det som förväntas bli årets julklapp. Detta har blivit något av en tradition, och bakom det står företaget HUI Research. HUI Research ägs av Svensk Handel, och forskar i frågor som rör handel och turism. I detta ingår sedan 30 år tillbaka även att utse årets julklapp.

Bland de kriterier en produkt behöver uppfylla ingår bland annat att den ska vara en nyhet på marknaden alternativt ha fått ett nyväckt intresse, att den ska förväntas sälja bra, samt att den på ett passande sätt ska representera den tid vi lever i. Inför julen 2017 valde HUI Research därför att utse elcykeln som årets julklapp.

Att utse elcykeln som årets julklapp visade sig dock vara ett misstag från HUI Research’s sida. Den blev nämligen slagen med hästlängder av en produkt som är desto mer välkänd. Denna produkt var mobiltelefonen.

Varför var just mobiltelefoner så populära i jul?

Mobiltelefoner är alltid populära som julklappar. Detta är inte någon större överraskning med tanke på att det ständigt utvecklas mer avancerade modeller, samt att de numera spelar en mycket viktig roll i våra liv. Mobiltelefoner är numera mycket mer än bara en telefon. De fungerar snarare mer som minidatorer där vi kan surfa på internet, lagra viktig information, använda oss av någon/några av den oerhört stora mängd appar som finns tillgängliga, och så vidare. Många personer är helt enkelt i det närmaste beroende av sina mobiltelefoner, och kan inte tänka sig ett liv utan dem.

2017 var det dock ytterligare faktorer som bidrog till att mobiltelefonen blev en sådan populär julklapp. Dels släppte Apple en mängd nya modeller strax innan jul. Dessa var närmare bestämt Iphone 8, Iphone 8 Plus och Iphone X.

En annan faktor som mycket väl kan ha spelat en viktig roll är det faktum att flera mobiltelefoner gick ner kraftigt i pris under 2017. En sådan telefon är Samsung Galaxy S8, och den visade sig också bli en av de allra populäraste telefonerna att ge bort i julklapp. Förutom att telefonerna går ned i pris blir de även billigare och billigare att använda i takt med att priserna på abonnemangen sjunker.

Det återstår att se om mobiltelefoner blir lika populära kommande jul. Med tanke på att de utvecklas med en rasande fart så finns det helt klart en stor chans att det blir så!