huaweis logg mot röd bakgrundDen som väntar på Huawei P50 måste vänta lite till. På grund av trubbel med operativsystemet och chipseten har lanseringen ännu en gång försenats. Foto: Faiz Zaki/Shutterstock.com

Lanseringar

Det ser ut som att Huaweis lansering av den nya flaggskeppstelefonen Huawei P50 ännu en gång måste skjutas på framtiden. Trubbel med det egna operativsystemet sägs ligga bakom förseningen, men enligt uppgift har tillverkaren även problem med systemchipen. Det rapporterar Mobil.se.

Först i maj kan vi enligt Mobil.se börja förbereda oss på att få se Huaweis nya flaggskepp P50 landa på marknaden. Släppet har försenats både en och två gånger, och nu verkar det främst vara problem med det egna operativsystemet Harmony OS som satt käppar i hjulet.

Tillverkarens första modell med Harmony OS

Huawei P50, när den nu är redo för lansering, ska vara den första av tillverkarens modeller som har Harmony OS under skalet. Huawei har mer eller mindre varit tvungna att ta fram ett eget operativsystem eftersom den amerikanska regeringens svartlistning innebär att tillverkaren inte får använda varken tjänster eller komponenter som producerats av amerikanska företag.

Google Play har bytts ut till den egna butiken App Gallery och alla tjänster ingår nu i Huawei Mobile Service. Enligt Mobil.se ser det inte ut att kunna bli någon ändring på läget, trots att det finns en ny administration med president Joe Biden i täten.

Samsung ska tillverka Huaweis nya toppchip

Tidigare var det chiptillverkaren TCMC som stod för Huaweis chipset med 5nm-teknik, som till exempel sitter i Mate 40 och den nya Mate X2. Nu verkar det däremot bli Samsung som kommer vara tillverkaren bakom Huaweis nya toppchip Kirin 9000L. Samsung sägs dock ha vissa problem med att få tag på de komponenter som krävs, så det kan mycket väl komma nya bud innan den saken är klar.

Kirin 9000L ska enligt uppgift ha en processor med lägre klockhastighet, men huruvida det skulle påverka prestandan är i dagsläget även det oklart.