Mobilnät

Inom snar framtid ska kopparnäten i Sverige avvecklas. Det innebär att alla de svenskar som fortfarande har bredband via kopparnät kan komma att förlora sin internetuppkoppling. För dig som fortfarande har nätanslutning via kopparnätet finns dock flera andra alternativ. Bland annat mobila bredband och mobilabonnemang med fri surf. Även bredband via fiber är ett alternativ för de som har tillgång till det.

Kopparnätet tros försvinna helt under 2019

Kopparnätet tros försvinna under 2019. Det kan verka avlägset men det är en stor förändring i Sveriges infrastruktur och ställer stora krav på andra alternativ. Från staten och kommuner finns en förhoppning att fibernätverket ska finnas att tillgå under samma period, något som dock inte är säkert.

Tänk på! Allt fler kan bli beroende av mobila bredband och mobilabonnemang med fri surf för att kunna använda internet i hemmet till följd av denna förändring. Det kan vara bra att se till hur du ska lösa uppkoppling i hemmet när kopparnätet släcks ner där du bor.

Istället kan allt fler bli beroende av mobila bredband och mobilabonnemang med fri surf för att använda internet i hemmet. Även här finns dock en problematik med bristfällig mottagning i vissa områden i Sverige. Troligtvis kan dock täckningen komma att förbättras i och med denna förändring i infrastrukturen. Har du inte täckning idag kan du alltid höra av dig till din operatör, eller byta operatör till en med bättre täckning.

Du kan teckna abonnemang eller ansluta dig till fibernätverket

För dig som idag använder kopparnätet för din internetanslutningen kan förändringen kännas jobbig. Det finns dock en del saker du kan göra för att underlätta övergången från kopparnätverket:

  1. Teckna abonnemang. Idag finns flera typer av mobilabonnemang och mobila bredband som ger dig obegränsad surf. Dessa kan vara ett bra alternativ dels eftersom de är mycket användarvänliga men även eftersom de kan vara förhållandevis billiga alternativ. Dessutom kan du då ta med dig bredbandet till sommarstugan och på semestern.
  2. Dra fiberkabel. Fibernätverket utvecklas samtidigt som kopparnätet avvecklas. Det innebär att vissa kan ha möjlighet att teckna abonnemang med samma operatör som nu fast via fibernätverket.

Genom att teckna ett abonnemang med de nyare alternativen säkerställer du att du kommer få en internetanslutning under en längre framtid. Det kan vara en stor trygghet för de som idag använder kopparnätverket.