svart nokia smartphone syns i jeansfickaHMD Global lanserar Nokia 8.3 som har stöd för 5G-frekvenser över hela världen. Foto: Vadim Ungureanu/Shutterstock.com

Lanseringar

HMD Global har just lanserat Nokia 8.3, som med systemchipet Snapdragon 765G har stöd för 5G-frekvenser över i princip hela världen. Den nya mobiltelefonen beräknas dyka upp på marknaden under sommaren.

Det finska mobiltelefonföretaget HMD Global lanserar nu Nokia 8.3, som blir deras första mobiltelefon med 5G-stöd. Och det är inte vilket 5G-stöd som helst. HMD Global har nämligen utrustat sin nya telefon med systemchipet Snapdragon 765G, vilket innebär att Nokia 8.3 lämpar sig för 5G-frekvenser över hela världen.

Telefonen kan, beroende på när den släpps, bli först på marknaden med just denna egenskap. Det rapporterar Mobil.se

Bildskärm som anpassar sig efter ljuset

Förutom att utrusta sin nya modell med stöd för framtidens 5G-nät, har HMD Global även arbetat med den yttre designen. Nokia 8.3 har precis som föregångaren Nokia 7.2 ett plastskal, men man har genom bearbetning fått till både glans och glasliknande egenskaper.

Bildskärmens storlek är 6,8 tum och kan anpassa sin färgton efter omgivande ljus.

Fokus på kameratekniken

Tillverkaren har samarbetat med optikföretaget Zeiss och använt sig av varumärket Pureview i utformningen av telefonens kamerauppsättning. På baksidan finns en huvudkamera med en sensorupplösning på 64 MP,  som även assisteras av en vidvinkelkamera, djupsensor och makrokamera.

Förutom fotografering finns även möjlighet att spela in videor i 21:9-format. Genom att ställa in actionkamera-läge reduceras risken att få skakiga filmer, även under förhållanden då det kan vara svårt att hålla telefonen i ett stadigt grepp. Användaren kan sedan både redigera sina filmer och experimentera med olika färgeffekter.

På marknaden i sommar

Nokia 8.3 beräknas nå marknaden i sommar, men exakt vilken månad är i dagsläget inte klart. Telefonen kommer vara tillgänglig i två modeller: den ena med 6 GB RAM-minne och 64 GB internminne, och den andra med 8 GB RAM-minne och 128 GB internminne. Vad de svenska priserna landar på återstår att se.