Kvinna ligger i säng och kollar på mobil på kudde.Många svenskar känner obehag inför att ringa eller svara på samtal, särskilt vanligt är det bland yngre. Foto: fizkes/Shutterstock.com

Rapporter

Halebop har tagit fram Samtalsrapporten för 2023 som visar att en relativt stor del av Sveriges befolkning känner obehag inför att ringa eller besvara ett telefonsamtal. I rapporten analyserar två psykologer fenomenet telefonskräck och tipsar om hur man steg för steg kan försöka bota den.

43 procent av Sveriges befolkning tycker att det känns jobbigt eller obehagligt att ringa eller ta emot ett samtal. I åldersgruppen 18–29 år ligger siffran på 48 procent, det vill säga nästan varannan person. Bland kvinnor i samma åldersgrupp uppger hela 58 procent att de känner obehag inför telefonsamtal. Detta visar Samtalsrapporten för 2023 som Kantar Public har gjort på uppdrag av Halebop.

Yngre är inte lika samtalsvana som äldre

Emma Craig, Head of Halebop, konstaterar att telefonsamtal är en vattendelare, och att många verkar ha en väldigt stark åsikt om de är en “telefonsamtalsperson” eller ej.

Att det är många yngre som tycker att det känns obehagligt och lite läskigt att ringa menar hon har att göra med att den yngre generationen helt enkelt inte har vuxit upp med traditionella telefonsamtal på samma sätt som den äldre har gjort.

– Men det är inte kört för det, det är ett vanebeteende som går att lära sig att tycka om, säger hon i ett pressmeddelande.

Psykologer analyserar fenomenet telefonskräck

I Samtalsrapporten analyseras fenomenet telefonskräck av Björn Hedensjö, legitimerad psykolog, och Angela Ahola, doktor i psykologi med fokus på relationer, beteenden och mänskliga drivkrafter. De menar att fenomenet till stor del grundar sig i social ångest och rädsla för att blotta sig själv och sin personlighet, men att detta är något man kan försöka ”bota”.

Björn Hedensjö och Angela Ahola rekommenderar fem olika steg för att göra telefonsamtal mindre laddade, och vi sammanfattar listan lite kort här nedanför.

Psykologernas 5 steg för att bota telefonskräcken

  1. Ring ett nummer som du vet har telefonsvarare så får du träna på att slå numret, höra väntsignalen och inleda ett samtal utan att det är någon som svarar.
  2. Ring upp en nära vän eller familjemedlem och ställ några vardagliga frågor. Du kan även be personen att ringa upp dig så får du öva på att både ringa och besvara samtal.
  3. Ring till exempel en pizzeria och lägg en beställning. Konversationen är förutsägbar och du behöver inte oroa dig för några krångliga följdfrågor.
  4. Ring en okänd person som du kan ställa en konkret fråga till. Du kanske till exempel behöver hjälp med ditt mobilabonnemang? Då är det ett bra tillfälle att ringa supporten.
  5. Ring en okänd person och ställ en öppen fråga som kan leda till följdfrågor. Detta steg förutsätter att du känner dig hyfsat bekväm med steg 4.