Person håller mobil med broadcoms logga på skärmen framför skärm med företagets webbsida öppen.Komponenttillverkaren Broadcom har nu börjat testa sina första wifi7-chip, som ska ge dubbelt så höga hastigheter som wifi6/6E. Foto: T. Schneider/Shutterstock.com

Lanseringar

Den multinationella komponenttillverkaren Broadcom har nu börjat med de första testerna av chip för wifi7, som ska vara avsedda för enheter som routers, gateways, accesspunkter och mobiler. Det var bara för cirka ett år sedan som wifi6/6 E lanserades, men den nya tekniken sägs kunna leverera dubbelt så höga hastigheter. Der skriver Telekom idag.

Wifi6 och 6E lanserades på bredare front under 2021, men den tekniska utvecklingen går som bekant i ett rasande tempo och vi har redan något nytt att se fram emot. Den singaporiansk-amerikanska multinationella komponenttillverkaren Broadcom har berättat att de nu påbörjat den första testningen av chip för wifi7, som framför allt är avsedda för enheter som routers, mobiler, gateways och accesspunkter.

Fler tillverkare är inne på samma wifi7-spår

Precis som Telekom idag påpekar är det lite intressant att man redan kommit så långt, även om själva standarden för wifi7 inte är spikad. Det verkar dock inte utgöra några större hinder för tillverkarna, och Broadcom är inte de enda som nu tar stora kliv framåt.

Qualcomm ska exempelvis tidigare i år ha sagt att de satsar på att kunna erbjuda sina första wifi7-produkter under det andra halvåret 2022.

Dubbelt så höga hastigheter som wifi-6 och 6E

Enligt Broadcom ska wifi7-enheterna kunna leverera dubbelt så höga hastigheter som de som är utrustade med wifi6/6E. Grejen med wifi7 är att hela användarupplevelsen förbättras genom att man kombinerar dubbel bandbredd med en teknik som kallas Automatic Frequency Coordination. Det blir helt enkelt en optimal fördelning av spektrum.

Wifi7-chipen blir tillgängliga för ”early access-partners” och utvalda kunder

Broadcoms wifi7-produkter ska enligt Telekom idag dels vara avsedda för hemmabruk, men dels även för företag. Det ska även finnas ett slags kombi-chip för mobila applikationer. Inledningsvis kommer Broadcoms nya chip vara tillgängliga för så kallade ”early access-partners”, men även för vissa utvalda kunder.