qualcomms logga i både för- och bakgrundenNu lanserar Qualcomm sitt nya, billigare systemchip Snapdragon 690 som ska göra 5G tillgängligt för fler konsumenter på marknaden. Foto: nikkimeel/Shutterstock.com

Lanseringar

Kraftiga systemchip med stöd för 5G har fått mobiltelefonpriserna att stiga markant bara på ett år. Men nu lanserar telekomjätten Qualcomm, kanske mest känd för värstingchip som Snapdragon 865 och 765 5G, även den billigare varianten Snapdragon 690.

Den globala mobilmarknaden har såklart påverkats av det allt mer etablerade 5G-nätet. De 5G-kompatibla processorer som tillverkas har mycket kraft, och eftersom kraft i detta fall betyder pengar är det också de mer påkostade mobilmodellerna som utrustas med stöd för 5G. Enligt mobil.se kan man se en markant prisskillnad bara genom att jämföra dagens 5G-telefoner med fjolårets flaggskepp som har 4G-stöd.

Nu bryter telekomjätten och chip-tillverkaren Qualcomm trenden och lanserar den billigare varianten Snapdragon 690, som erbjuder 5G-stöd baserat på sub-6 5G-nätverk. Qualcomms vd, Cristiano Amon, menar att man nu kommer kunna erbjuda 5G även i billigare telefonmodeller och nå fler konsumenter på marknaden. Företaget räknar med att över två miljarder smartphone-användare kommer få tillgång till femte generationens nätverk.

Nya komponenter som ger många fördelar

Sub-6 5G-näverk kanske inte kan ge riktigt så höga näthastigheter som mmWave-nätverk, men med tanke på priset är hastigheterna mer än godkända. Snapdragon 690 är utrustad med en åttakärnig Kryo 560-processor och den senaste av Qualcomms AI Engine-motorer, 20 respektive 70 procent snabbare än sina föregångare.

Med uppgraderad hastighet och styrka erbjuder Sanpdragon 690 fler fördelar än att bara vara ett billigare alternativ till de dyrare värstingchipseten. Enligt uppgift ska det till exempel även finnas stöd för wifi-6, videoinspelning (HDR) i 4K och fotografering på upp till 192 MP.

Flera tillverkare släpper mobiler med Snapdragon 690

Det är redan flertalet mobiltillverkare som har meddelat att de kommer släppa smartphones med Qualcomms nya chipset. Några exempel är HMD Global, LG Electronics, Motorola, SHARP, TCL, and Wingtech. Det finns i dagsläget ingen information om när de första mobilerna med Snapdragon 690 kommer ut på marknaden, men enligt Qualcomm kan vi förvänta oss att det blir någon gång under senare delen av 2020.