Apples logga i guld mot svartvit husfasad.Nu har Apple presenterat Iphone 13-serien, och precis som förra året kan du välja mellan fyra olika modeller. Foto: Drop of Light/Shutterstock.com

Lanseringar

Den 14 september presenterade Apple de fyra modellerna i den nya Iphone 13-serien, och precis som förra året är det två något enklare modeller och två lyxigare Pro-modeller som släpps. Förutom färgalternativen är det inte många yttre förändringar som har skett, men under skalet bjuder Iphone 13 på en hel del uppdateringar. Det skriver Ny Teknik.

Redan nu kan du beställa någon av modellerna i Apple Iphone 13-serien som tillverkaren presenterade under sitt traditionsenliga event tisdagen den 14 september. Säljstarten beräknas ske nu på fredag den 24 september. Precis som förra året är det fyra olika modeller vi har att göra med: standardmodellen Iphone 13, Iphone 13 Mini, Iphone 13 Pro och Iphone 13 Pro Max. Det två senare är som namnen antyder de lite mer exklusiva och således dyrare modellerna, medan standard och Mini lägger sig i en något lägre prisklass.

Till det yttre har samtliga modeller stora likheter med Iphone 12-serien, det är i stort sett bara färgalternativen som skiljer sig mellan serierna. Men om man tar en titt under huven så har en del spännande uppdateringar skett.

Utrustade med en ny processor

Alla fyra modeller i Iphone 13-serien är utrustade med den nya processorn A15 Bionic, som enligt Apple ska prestera bättre när det gäller beräkningar och grafik jämfört med konkurrenterna på marknaden. De fyra modellerna ska även kunna erbjuda bättre batteritid än de föregående modellerna. Pro Max-modellen ska enligt Apple ha den bästa batteritiden av alla Iphones som någonsin släppts.

Uppdaterade kameror

När det gäller kamerautrustningen ska alla fyra modeller ha fått några rejäla uppdateringar. Standard och Mini har till exempel fått uppgraderade vid- och ultravidvinkelkameror, och den nya processorn har gjort det möjligt att filma i Dolby Vision med 4K-upplösning. I Pro-modellerna har alla tre kameror förbättrats, och vidvinkeln ska enligt Apple släppa in 50 respektive 120 procent mer ljus än vidvinkeln i 12 Pro Max och 12 Pro. Alla fyra Iphone 13-modeller ska har fått de nya kamerafunktionerna Fotografiska stilar och Filmiskt läge.

Iphone 13 Pro och Pro Max är även de första Iphone-modellerna som kan erbjuda en skärmuppdatering på 120 Hz.

Smakar det så kostar det

Standardmodellen Iphone 13 och Iphone 13 Mini kostar, beroende på minneskonfiguration, från 9 800 respektive 8 600 kronor. För de något lyxigare modellerna 13 Pro och 13 Pro Max får du vara beredd på priser från 12 300 respektive 13 500 kronor och uppåt.