Iphone 13-modeller på rad i butik.Apples senaste serie Iphone 13 gjorde succé på mobilmarknaden förra året, och tillverkaren blev etta på den globala smartphonemarknaden i slutet av 2021. Foto: Ugis Riba/Shutterstock.com

Rapporter

Under det fjärde kvartalet 2021 tog sig Apple förbi sin konkurrent Samsung och blev med sina 22 procent av den globala mobilmarknaden världens största tillverkare. Detta tack vare de stora framgångarna med den nya Iphone 13-serien, skriver ComputerSweden.

Samsung har länge varit mobilmarknadens ohotade etta, medan Apple legat på andraplats och stundtals till och med halkat ner på plats tre. Men tack vare den stora efterfrågan på fjolårets Iphone 13-serie kastades ordningen om och Apple kunde segla förbi sin konkurrent och inta förstaplatsen på listan över världens största tillverkare under det fjärde kvartalet 2021.

Apple stod för 22 procent av den globala smartphoneförsäljningen

Enligt analysföretaget Canalys siffror stod Apple för 22 procent av smartphoneförsäljningen under det fjärde kvartalet, medan Samsung hade en marknadsandel på 20 procent.

På tredje, fjärde och femte plats landade de tre kinesiska tillverkarna Xiaomi, Oppo och Vivo med marknadsandelar på 12, 9 respektive 8 procent.

Starkt kvartal för Apple på den kinesiska marknaden

Canalys analytiker Sanyam Chaurasia menar att Apples prestationer på den kinesiska marknaden var riktigt starka under det fjärde kvartalet, och beskriver prissättningen på flaggskeppsmobilerna som aggressiv.

Enligt Chaurasia börjar även Apples leveranskedjor att repa sig, men tillverkaren var ändå tvungen att minska produktionsflödet något under det fjärde kvartalet på grund av komponentbristen och kunde inte riktigt möta den stora efterfrågan på Iphones.

– På prioriterade marknader upprätthöll de rimliga leveranstider, men på en del marknader fick kunderna vänta, säger Chaurasia i ett uttalande.

Den totala tillväxten landade bara på 1 procent

Värt att påpeka är dock att det sista kvartalet på 2021 inte var någon succé-period för mobilmarknaden som helhet. Ser man till den totala försäljningen landade tillväxten bara på 1 procent, vilket har att göra med strulet i leveranskedjorna och andra faktorer relaterade till pandemins effekter.