baksidan på den äldre apple iphone se med logganNya Apple iPhone SE är trots storlek och pris ett riktigt kraftpaket. Foto: Hadrian/Shutterstock.com

Lanseringar

Nu släpper Apple en uppdaterad version av sin budgetmobil iPhone SE. Utseendemässigt finns det många likheter med Apple iPhone 8, men under skalet hittar man en prestanda som kan mäta sig med den i iPhone 11 och iPhone 11 Pro.

Från och med den 17 april kan Apples nya version av budgettelefonen iPhone SE förbokas. Enligt Mobil.se påminner den uppdaterade iPhone SE till ytan en hel del om iPhone 8 och iPhone 8 Pro, medan prestandan är av en helt annan kaliber.

Apples senaste systemchip

Nya Apple iPhone SE är utrustad med tillverkarens senaste systemchip A13 Bionic, vilket även finns i modellerna iPhone 11 och iPhone 11 Pro. Mobil.se menar att det kraftfulla chipsetet inte endast är en garanti för hög prestanda, utan att det även bådar gott för kommande uppdateringar av Ios.

Liten och billig smartphone

Apple iPhone SE har måtten 138,4 x 67,3 x 7,3 millimeter och väger 148 gram. Bildskärmen är 4,7 tum, vilket i förhållande till telefonens totala storlek tar upp 65,4 procent. Det är med andra ord en relativt liten modell i jämförelse med många av de smartphones som finns på marknaden just nu.

När det gäller det interna lagringsminnet finns det tre olika varianter att välja mellan: 64 GB, 128 GB och 256 GB. Priset för en Apple iPhone SE med 64 GB i lagringsminne ligger på 5 500 kronor, med 128 GB på 6 100 kronor och med 256 GB på 7 400 kronor.

En enklare kamerauppsättning

Apple har utrustat sin nya iPhone SE med en ensam bakre vidvinkelkamera på 12 MP. Här finns även funktioner som Dual-LED, dual-tone flash och HDR. Kameran kan ställas in i porträttläge för att få till effekten skarpt motiv mot suddig bakgrund. Kameran kan även filma videor i 4K.

Den främre kameran har en upplösning på 7 MP och kan precis som den bakre kameran ställas in i porträttläge. Här finns även funktioner som ansiktsigenkänning, HDR och panorama.

Leverans och säljstart 24 april

Apple iPhone SE kan alltså förbokas från och med den 17 april, och blir då levererad den 24 april i samband med att telefonen även landar för försäljning i butik.