Man tittar på telefoner i elektronikaffärSmartphone-försäljningen väntas öka i takt med att fler tillverkare ger ut 5G-telefoner och när täckningen blir mer tillgänglig. Foto: Igor Kardasov/Shutterstock.com

Mobilnät

I ett antal år har försäljningen av smartphones minskat. Så även i år. Störst minskning har skett på den japanska marknaden, men även i Västeuropa minskar försäljningen kraftigt. Analysföretaget Gartner tror dock att försäljningen kan få sig en rejäl skjuts i slutet av nästa år när täckningen och tillgången på 5G-telefoner ökar.

Smartphone-försäljningen har under en längre tid varit på nedgång. Årets försäljning har hittills inte varit någon succé och nu förutspår analysföretaget Gartner att den totala försäljningen under 2019 kommer minska med 2,5 procent jämfört med 2018.

Smartphone-försäljningen väntas dock få en rejäl skjuts nästa år då flera tillverkare kommer lansera 5G-kompatibla telefoner. Den stora ökningen ser ut att komma under andra halvan av 2020.

Redan nu finns det några telefoner med stöd för 5G, men försäljningen har inte riktigt tagit fart än eftersom utbudet och täckningen fortfarande är ganska begränsad. Än så länge finns det inte många platser i världen som erbjuder kommersiella 5G-nät.

Störst minskning sker i Japan

Den allra största minskningen av smartphones sker just nu i Japan. Under året väntas försäljningen minska med omkring 6,5 procent jämfört med förra året. Även i Västeuropa ser minskningen ut att bli stor med omkring 5,3 procent.

I Nordamerika minskar försäljningen också , men inte lika mycket som i Japan eller Västeuropa. I stället räknar Gartner med en minskad försäljning på omkring 4,4 procent.

USA:s förbud mot Huawei påverkar marknaden

I våras införde USA ett handelsförbud mot Huawei, som innebär att amerikanska företag inte får handla med mobiltillverkaren. Även detta påverkar försäljningen negativt och har lett till svagare efterfrågan.

– Vi förväntar oss dessutom att efterfrågan blir ännu svagare under andra halvåret eftersom det ger få tydliga fördelar att byta telefon för såväl highend som telefoner i mellanklassen och för de billigaste, säger Gartners forskningschef, Annette Zimmermann, i ett pressmeddelande.