5g-illustration mot mörk bakgrundAuktionerna för 5G-frekvensbanden 3,5 GHz och 2,3 GHz startar senare i höst. Foto: Marko Aliaksandr/Shutterstock.com

Mobilnät

Nu har Post-och telestyrelsen (PTS) bjudit in intresserade operatörer till nya auktioner av frekvensband för 5G-nätet. Auktionerna startar den 10 november och kommer att genomföras online.

Efter förseningar på grund av ändringar i lagen, står det nu klart att auktionerna av 5G-frekvenserna 3,5 och 2,3 GHz kommer att inledas den 10 november 2020. Post- och telestyrelsen har bjudit in operatörer på den svenska telekommarknaden och enligt uppgift har man som syfte att ”bidra till en fortsatt god konkurrenssituation”. Det rapporterar Computer Sweden.

Viktigt frekvensband för 5G-utbyggnaden

Frekvensbanden på 2,3 GHz och 3,5 GHz anses, trots sin relativt korta räckvidd, båda vara lämpliga för mobila bredband med hög kapacitet. EU har framför allt utnämnt 3,5 GHz-bandet som banbrytande för utbyggnaden av 5G-nätet.

Begränsad konkurrens

PTS uppger i sin inbjudan en del detaljer om hur auktionen ska genomföras. Det framgår bland annat att tre av de inbjudna operatörerna kommer få möjlighet att köpa minst 80 MHz i 3,5 GHz-frekvensbandet. Om det är fler än tre operatörer som är intresserade av frekvenser i i 3,5 GHz men inte vunnit något tillstånd, kommer dessa i begränsad konkurrens i stället få buda på 80 MHz i 2,3 GHz-bandet.

5G-auktionen kommer bestå av flera budrundor och ska genomföras online. 

GHz-band för miljardbelopp

De två frekvensbanden kommer att auktioneras ut var för sig. När det gäller 3,5 GHz-bandet, med totalt 320 MHz, kommer det lägsta budet ligga på 1,5 miljarder kronor. Tilldelningen av frekvenser i 2,3 GHz-bandet, som omfattar 80 MHz, kommer starta på 160 miljoner kronor, men om det inte skulle uppstå någon konkurrens gäller 400 miljoner kronor som lägsta bud.

3,5 GHz-frekvensbandet och 2,3 GHz-frekvensbandet har 15 respektive 8 nationella tillstånd.