Måste man ha mobilt bredband till surfplattan?

Ja, om du vill kunna använda surfplattan även när du inte har tillgång till wifi behöver du ett abonnemang eller kontantkort för mobilt bredband. Men du kan alltså använda surfplattan även utan mobilt bredband så länge som du kan koppla upp den via ett wifi-nätverk.

Det kan även finnas möjlighet att skaffa extra simkort (kallas ibland även surfsim eller datakort) till ditt mobilabonnemang eller också internetdela från mobilen till surfplattan. Det senare rekommenderar vi dock inte som någon långsiktig lösning eftersom det drar både surf och batteri från mobilen.

Behöver man en router för att använda mobilt bredband på en surfplatta?

Ja, om din surfplatta saknar simkortsplats behöver du en router för att kunna använda det mobila bredbandet på surfplattan. Då placerar du simkortet i routern och kopplar sedan upp surfplattan mot internet via routerns wifi.

Om routern inte har ett inbyggt modem måste du skaffa ett usb-modem som du sätter simkortet i och sedan ansluter till routern.

Hur mycket surf behöver man till en surfplatta?

Om du till exempel använder surfplattan för att streama filmer och serier regelbundet behöver du större surfmängd än om du kanske bara läser nyheter och surfar lite då och då. Du bör helt enkelt försöka hitta ett mobilt bredband som matchar dina surfvanor och -behov så väl som möjligt – det kommer du tjäna på i längden. Köper du mer surf än du behöver blir månadskostnaden onödigt hög, och köper du för lite finns risken att du ofta måste köpa dyr extrasurf.

Tips! Läs mer om surfförbrukning och hur mycket data de vanligaste apparna drar på vår sida Hur mycket surf behöver jag?

Använd vår smarta funktion här nedanför för att snabbt räkna ut hur mycket surf du kan behöva till din surfplatta.

Räkna ut hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Viktigt att tänka på när man väljer mobilt bredband till surfplattan

  • Jämför erbjudanden från olika operatörer och ta inte bara första bästa.
  • Välj operatören med bäst täckning där du kommer använda surfplattan.
  • Köp surf som matchar din förbrukning.
  • Skaffa en router om din surfplatta saknar simkortsplats.

Vilket är det billigaste mobila bredbandet för surfplattan?

Hallon 5 GB är det billigaste mobila bredbandet till surfplattan just nu (kontrollerat 2024-07-18). Priset är 49 kr/mån i 2 månader, därefter 89 kr/mån.

Läs mer & beställ hos Hallon

Vilket är det bästa mobila bredbandet till surfplattan?

Telenors mobila bredband 15 GB är bäst för surfplattan just nu, enligt vår bedömning. Det är förvisso inte det billigaste alternativet, men med tanke på vad som ingår tycker vi ändå att det är prisvärt. Med Telenor surfar du stabilt i de flesta delarna av landet, så du bör utan problem kunna ta surfplattan med dig på resande fot. 5G ingår i abonnemanget, och du kan dessutom använda hela surfpotten på resor inom EU/EES.

Läs mer om varför vi rekommenderar Telenors mobila bredband till surfplattan på vår sida Bästa mobila bredbandet.

Vanliga frågor om mobila bredband till surfplattor

Blir det billigare att köpa mobilt bredband och surfplatta som ett paket?

Om operatören erbjuder möjligheten att lägga till en surfplatta när du beställer mobilt bredband blir priset på själva surfplattan ofta lägre. Tänk dock på att det i regel tillkommer en bindningstid när du köper mobilt bredband och surfplatta som paket.

Finns det surfplattor som stödjer 5G?

Ja, det finns surfplattor som stödjer 5G. Tänk på att det mobila bredbandet också måste ha stöd för tekniken för att du ska kunna koppla upp dig mot 5G-nätet.

Finns det särskilda mobila bredband för surfplattor?

Nej, det finns inga särskilda mobila bredband för just surfplattor, utan det är “vanliga” mobila bredband som gäller.

Kan man använda mobilt bredband kontant på en surfplatta?

Ja, du kan använda mobilt bredband kontant på en surfplatta. Det kan vara ett bra alternativ för dig som använder surfplattan mer sporadiskt och kanske inte behöver så mycket surf på bredbandet.