4 steg till att hitta rätt mobilt bredband till surfplattan

Det kan vara svårt att veta vilket mobilt bredband du ska skaffa till din surfplatta. Men genom att följa den här steg för steg-listan hittar du garanterat det bästa mobila bredbandet för dig.

1. Kolla så att surfplattan är kompatibel med mobilt bredband

Det första du måste göra är att kolla så att din surfplatta är kompatibel med mobilt bredband. Det är nämligen inte alla surfplattor som är det.

Om din surfplatta har ett fack för simkort innebär det att den är kompatibel med mobilt bredband, eftersom du kan installera ett simkort i den. Men om din surfplatta inte har ett fack för simkort fungerar bara wifi.

2. Välj rätt surfmängd till din surfplatta

När du väljer surfmängd till ditt mobila bredband är det viktigt att det motsvarar den surfmängd du förbrukar på din surfplatta. Surfmängden bör varken vara för hög eller för låg. Är den för hög hinner du inte använda all surf under månaden. Då kan du i stället spara pengar på att välja en lägre surfmängd.

Om du däremot väljer en för låg surfmängd räcker den inte hela månaden. För att kunna surfa månaden ut krävs då extra surf vilket i längden är väldigt dyrt att köpa till.

För att ta reda på hur mycket surf du behöver kan du använda vårt smidiga verktyg här nedanför.

Räkna ut hur mycket surf du behöver

Välj hur mycket du surfar på ett ungefär när du inte har wifi.

Du behöver minst

0GB/mån

Just surfplattor är populära att använda till att streama serier och filmer eftersom skärmen är större än på en mobiltelefon. Använder du din surfplatta till just detta kommer du med stor sannolikhet behöva en väldigt hög surfmängd. Surfar du mer sällan kan du dock klara dig på mindre surf.

Det kan du göra med 20 GB surf

  • Lyssna på musik i 13 timmar om dagen i en månad
  • Se på video i 3 timmar om dagen i en månad

Om du inte vet hur mycket surf du ska välja till ditt mobila bredband kan du välja en surfmängd du tror ska passa. Eftersom nästan inget mobilt bredband har bindningstid kan du enkelt byta surfmängd om du skulle vilja det.

Surfar du inte på din surfplatta varje månad kan ett kontantkort för mobilt bredband vara ett bättre alternativ för dig.

3. Hitta en operatör med bra täckning

För att du ska kunna använda din surfplatta som du har tänkt dig måste täckningen vara bra. Därför behöver du ta reda på vilken operatör som har bäst täckning. Operatörerna har olika bra täckning i olika delar av landet, så det är viktigt att du väljer en operatör som har bra täckning just där du ska surfa som mest.

För att ta reda på vilken operatör som har bäst täckning ska du titta på operatörernas täckningskartor som finns på deras hemsidor. Värt att veta är att en del operatörer delar mobilnät, och därför har exakt samma täckning.

Tänk på! Även om du gör en noggrann jämförelse kan din täckning skifta. Väder, vind, väggar och fönster kan påverka vilken täckning du får.

Har du svag täckning finns det flera saker du kan göra för att förbättra den. Rör på dig och se om det hjälper. Det kan vara så att något är i vägen och stör signalen från att komma fram. Även annan elektronik du har i närheten kan försämra täckningen. Hjälper inte det kan du skaffa en extern antenn till det mobila bredbandet för att förbättra täckningen.

4. Hitta det billigaste alternativet

När du har bestämt dig för hur mycket surf du vill ha och kollat upp vilka operatörer som har bra täckning där du ska använda surfplattan kan du jämföra priserna. Då hittar du det billigaste mobila bredbandet som också uppfyller dina krav.

I samband med jämförelsen bör du undersöka om det tillkommer några övriga avgifter. En del operatörer har både startavgift och fakturaavgifter. Just fakturaavgifter blir i längden väldigt dyrt, och därför är det bra om du kan slippa dem.

Tips! Slipp fakturaavgifterna genom att betala din räkningar via autogiro.

Det enklaste sättet att jämföra priser är att använda vår tabell högst upp på sidan. Där kan du också filtrera tabellen utifrån dina behov, till exempel om du vill ha ett mobilt bredband från en viss operatör, eller om du vill kunna surfa i EU.

Bästa mobila bredbandet till surfplattan

Vi rekommenderar Fibios mobila bredband med 40 GB surf till surfplattan. Fibio använder Telenors nät, som har god täckning i hela Sverige. Därför passar det perfekt om du ofta använder surfplattan när du är ute och reser. Abonnemanget har ingen bindningstid, och du kan dessutom använda hela surfpotten i EU.

Har du fel storlek på simkortet kan du beställa ett nytt

Skulle det vara så att simkortet du får hemskickat är för litet eller för stort kan du alltid beställa hem ett nytt helt kostnadsfritt. Det bör dock inte vara något problem eftersom de flesta operatörerna skickar ut ett trippel-sim. Ett trippel-sim består av ett mini-sim som innehåller både micro- och nano-sim. Du använder helt enkelt det simkortet som passar i din surfplatta.

Köp mobilt bredband med surfplatta och få rabatt

Hos flera operatörer kan du få rabatt om du köper både ett mobilt bredband och en surfplatta tillsammans. Vanligtvis är det på surfplattan du får rabatt. Hur mycket rabatt du kan få varierar mellan olika operatörer.

Innan du köper ett mobilt bredband med en surfplatta bör du dock räkna på vad det kostar att köpa allt separat. Ibland är det inte mycket pengar du sparar. Ibland kan du få ett mobilt bredband och surfplatta till ett lägre pris om du köper det separat hos olika operatörer.

Du kan få mobilt bredband till din surfplatta på olika sätt

Det är möjligt att få mobilt bredband på flera olika sätt. Hur du kan få det beror på vad du har för surfplatta. Om surfplattan är utrustad med ett simkortsfack räcker det med att du placerar ditt simkort i surfplattan för att sedan börja surfa.

Tänk på! Det är framförallt nyare modeller som har plats för simkort.

Finns det ingen simkortsplats kopplar du upp dig mot wifi. Det gör du genom att skaffa en router som du placerar simkortet i. Därefter kopplar du upp dig mot routern. Om routern däremot inte har något inbyggt modem behövs även det. I sådana fall placerar du simkortet i modemet som du i sin tur placerar i routern. Därefter kan du koppla upp dig mot wifi.

Vanliga frågor om mobila bredband till surfplattor

Vad skiljer ett mobilt bredband till surfplatta?

Ingenting skiljer ett mobilt bredband till surfplatta, det fungerar precis som ett mobilt bredband. Den enda skillnaden är att mobila bredband oftast används i en router, medan det i det här fallet används på bara en enhet.

Hur mycket surf ska jag välja?

Hur mycket surf du ska välja beror på hur du använder din surfplatta. Testa din förbrukning genom att testa ett mobilt bredband utan uppsägningstid, och se om du behöver mer eller mindre surf. Fortsätt testa dig fram tills du har hittat det perfekta abonnemanget för just dig.

Vad ska jag tänka på när jag väljer mobilt bredband till en surfplatta?

Innan du väljer mobilt bredband bör du kontrollera vilka nät som har bäst täckning i ditt område. Sedan bör du kolla om det finns flera operatörer i samma nät, och om någon av dessa har ett billigare alternativ. Tres nät används exempelvis även av Hallon, som överlag har extremt billig surf.

Hur vet jag att jag får rätt storlek på simkortet?

Alla startpaket kommer med samtliga storlekar på simkortet. Du får själv stansa ut simkortet i den storlek som passar just din surfplatta.

Kan jag köpa med ett mobilt bredband med min surfplatta?

Ja, flera operatörer ger dig möjligheten att beställa ett mobilt bredband och en surfplatta samtidigt. Se till att erbjudandet passar dig, och att du faktiskt sparar pengar på det.