Så hittar du ett simkort som passar till larm

Innan du kan hitta det bästa simkortet till ditt larm måste du bestämma dig för två saker. Först och främst måste du bestämma om du ska ha ett abonnemang eller kontantkort till ditt larm. Med ett abonnemang kan du vara trygg med att simkortet alltid fungerar medan du måste fylla på ett kontantkort kontinuerligt.

Därefter måste du även se till att välja ett simkort som har bra täckning där du ska ha ditt larm. Olika operatörer har olika bra täckning runt om i landet. Utan bra täckning är det inte säkert att larmet fungerar som det ska.

Det finns både kontantkort och abonnemang till larm

Till larm kan du ha både kontantkort och abonnemang. Har du ett abonnemang till larmet betalar du samma kostnad varje månad. Du behöver därför inte vara orolig för att du ska glömma bort att ladda på simkortet.

Skaffar du ett kontantkort till ditt larm måste du ladda på det med jämna mellanrum. De flesta kontantkorten har en giltighetstid på 30 dagar vilket innebär att du måste fylla på det en gång i månaden. Det finns dock kontantkort med en giltighetstid som är betydligt längre än så, uppemot ett år. Dessa kontantkort är att föredra eftersom du inte behöver ladda på kontantkortet lika ofta för att larmet ska fungera.

Tips! Har du ett kontantkort till ditt larm kan du välja en prisplan som är billig. Det dras nämligen bara pengar när larmet går igång.

Förutom att själva prisplanen har en giltighetstid har även själva kontantkortet det. Om du inte laddar på det inom ett år kommer kortet att sluta fungera.

Din täckning varierar hos olika operatörer

Hur bra täckning du kan få genom ditt simkort beror på vilken operatör du har. Operatörerna har olika bra täckning på olika platser i landet. För att du ska kunna vara säker på att du får bra täckning måste du jämföra operatörernas täckningar. Därefter väljer du ett simkort hos den operatör som har bäst täckning där du bor. 

För att ta reda på vilken operatör som har bäst täckning kan du titta på operatörernas täckningskartor. Med en bra täckning kan du känna dig trygg med att ditt larm faktiskt larmar vid exempelvis ett inbrott.

Simkort används till både uppkopplade och icke uppkopplade larm

Du kan använda simkort till både uppkopplade och icke uppkopplade larm. Med ett uppkopplat larm menas ett sådant som är kopplat till en larmcentral, medan ett icke uppkopplat larm bara larmar dig via telefon, e-post eller sms.

Ett larm som är kopplat mot en larmcentral är alltid att föredra och innebär en ökad trygghet för dig.

Vanliga frågor om simkort till larm

Till vilken typ av larm krävs ett simkort?

De flesta larmsystem kräver någon form av simkort. Detta är alltså oavsett om larmet är uppkopplat mot ett larmsystem eller inte.

Vad ska jag tänka på när jag ska välja simkort till larmsystem?

Allra viktigast när du väljer simkort till larmsystem är att simkortet har täckning där larmet sitter. Utöver det bör det ha en så lång giltighetstid som möjligt för att du ska slippa ladda det för ofta.

Fungerar alla simkort i alla larmsystem?

Nej, alla simkort fungerar inte nödvändigtvis i alla larmsystem. I undantagsfall kan ett larm vara operatörsbundet, men oftast är det i stället simkortsformatet som varierar. Beställer du ett startpaket kan du själv stansa ut den storlek som passar ditt larmsystem.

Hur sätter jag in simkortet i larmet?

Oftast sätter du in ett simkort i ett larm på samma sätt som du sätter in ett simkort i en mobil, genom att öppna simkortsluckan på sidan. För att se exakta instruktioner för ditt larm bör du kontrollera manualen som tillhör larmet.

Kan jag använda samma simkort i flera enheter?

Ja, du kan använda ett tvillingkort för att ha samma simkort i flera enheter. Med hjälp av en sådan klon kan du använda kontantkortet i flera larm exempelvis.