Kan man använda simkort i en Ipad?

Ja, det finns Ipads som du kan använda med simkort. Apples Ipads finns i två olika versioner: Wifi eller Wifi + Cellular. Den senare har stöd för både simkort och trådlös uppkoppling till wifi, medan den första bara har stöd för wifi.

Har du Cellular-versionen kan du alltså använda ett simkort i Ipaden. Du behöver ladda simkortet med ett abonnemang eller kontantkort för att kunna surfa.

Tips! Surfmängd och täckning är det viktigaste att titta på när du ska välja operatör till ditt simkort för Ipad.

För att hitta det rätta simkortet för Ipad bör du först titta på vad operatörerna har att erbjuda dig. Till Ipads är det i regel ett mobilt bredband du behöver, så se till att jämföra sådana abonnemang innan du väljer. Det viktigaste är att operatören har bra täckning där du behöver och att du hittar en lämplig surfmängd.

Kan jag använda Ipad utan simkort?

Ja, en Ipad går att använda utan simkort så länge du har tillgång till wifi. Då kopplar du upp Ipaden till wifi-nätverket och surfar via det i stället för mobilnätet.

Fördelen med att använda simkort är just att du är oberoende av wifi-uppkoppling. Då följer internet med vart du än tar med dig Ipaden. Allt du behöver är täckning i mobilnätet hos din operatör och ett abonnemang eller kontantkort som du laddat på simkortet.

Kan jag ringa från en Ipad med simkort?

Nej, du kan inte ringa från en Ipad. Även om du använder ett simkort laddat med både surf och samtal kan du bara använda surfen om du sätter in kortet i en Ipad. Ipaden är inte gjord för att ringa med, utan bara för att surfa.

Däremot kan du förstås ringa samtal med appar som använder internet, till exempel Facetime eller Messenger.

Vilken storlek på simkortet behöver jag till Ipad?

Beroende på vilken Ipad du har behöver du antingen ett nano-sim eller ett micro-sim. I senare Ipad-modeller används det mindre nano-simmet medan micro-sim är vanligare i äldre modeller.

Oavsett vilken simstorlek du behöver kan du beställa det gratis hos vilken operatör du vill.

Ipad-modeller med nano-sim

 • 5:e generationens Ipad och senare
 • Ipad Mini (alla Cellular-modeller)
 • Ipad Air (alla Cellular-modeller)
 • Ipad Pro (alla Cellular-modeller)

Ipad-modeller med microsim

 • Ipad
 • Ipad 2
 • 3:e generationens Ipad
 • 4:e generationens Ipad

Vissa Ipads har inbyggt stöd för e-sim

I några Ipad-modeller behövs inget fysiskt simkort. I stället har de e-sim, ett digitalt simkort som är inbyggt i Ipaden. Även ett e-sim behöver du aktivera med ett abonnemang från en operatör innan du kan använda det.

Tänk på! Simkortsplats och e-sim finns bara i Wifi + Cellular-modellen av Ipaden.

Ipad-modeller med inbyggt e-sim har dock även plats för ett nano-sim. Det har du nytta av om du vill använda abonnemang från två olika operatörer i samma Ipad. Om du har ett simkort sedan tidigare där abonnemanget redan är installerat kan du också sätta in det i simkortsplatsen.

Exempel på Ipad-modeller med e-sim

 • Ipad 10.2 (7:e och 8:e generationen)
 • Ipad Air (3:e och 4:e generationen)
 • Ipad Pro (11 tum, 12.9 tum)
 • Ipad Mini (5:e generationen)

Hur sätter man in simkortet i en Ipad?

För att sätta in simkortet i din Ipad behöver du ett sim-utmatningsverktyg. Det är en smal sticka som följer med i Ipadens förpackning som du använder för att öppna simkortsfacket. Det går även bra att använda ett gem om du inte har ett utmatningsverktyg.

Placera änden på verktyget eller gemet i hålet som finns bredvid simkortsfacket. Tryck verktyget eller gemet inåt så kommer simkortsfacket ut.

Därefter kan du sätta in ditt simkort i simkortsfacket och trycka tillbaka facket på plats. Det går bara att placera simkortet åt ett håll i facket, så du kommer att se hur du ska sätta in det.

Var sitter simkortshållaren på en Ipad?

Var på Ipaden som simkortshållaren sitter beror på vilken modell du har.

Ipads med simkortsfack långt ner på höger sida

 • Ipad (5:e, 6:e, 7:e och 8:e generationen)
 • Ipad Pro-modeller
 • Ipad Air-modeller
 • Ipad Mini-modeller

Ipads med simkortsfack högt upp på vänster sida

 • Ipad 2 Wi-Fi + 3G GSM-modellen
 • 3:e generationens Ipad
 • 4:e generationens Ipad

Ipads med simkortsfacket långt ner på vänster sida

 • Ipad Wi-Fi + 3G

Kan jag ha ett extra simkort för Ipad till mitt mobilabonnemang?

Ja, flera operatörer erbjuder extra simkort till sina mobilabonnemang. Om du vill kan du använda ett sådant kort till en Ipad.

I så fall behöver du i regel betala för en extra användare till ditt abonnemang. Det extra och det ordinarie simkortet får då dela på surfmängden hos ditt abonnemang.

Vanliga frågor om simkort till iPad

Kan jag köpa en Ipad med simkort?

Ja, när du beställer abonnemanget du vill använda kan du även lägga till en Ipad i beställningen hos operatörer som erbjuder det.

Från vilken operatör ska jag beställa simkort till min Ipad?

Du ska beställa simkortet hos den operatör som du har tänkt att köpa tjänster av. Vilken operatör som passar bäst beror helt på vad du tänkt använda din surfplatta till.

Måste man ha simkort i Ipad?

Nej, du behöver inte ha något simkort i Ipaden om du bara vill använda den med wifi. Så länge du har tillgång till wifi kan du surfa på det nätet i stället.

Kan man använda ett vanligt simkort i en Ipad?

Simkorten du beställer från operatören är desamma oavsett vad du ska använda dem till. Se bara till att du får rätt storlek på simkort till just din Ipad. Du kan sedan välja vilken typ av prisplan som du laddar på simkortet.

Kan jag ha samma simkort till Ipad och Iphone?

Ja, det går att använda samma simkort till både Ipad och Iphone, men om du har samtal laddat på kortet kan du inte ringa från Ipaden.

Har simkort till Ipad stöd för 3G och 4G?

Ja, oavsett vilken operatör du väljer ska simkortet fungera i både 3G och 4G i deras nät. Du behöver inte oroa dig för att inte få täckning i något av näten.

Kan jag använda en dongel för simkort till Ipad?

Nej, för att använda en dongel krävs ett USB-uttag vilket Ipads inte har.

Hur gör jag för att byta simkort i en Ipad?

För att byta simkort öppnar du simkortsfacket med sim-utmatningsverktyg, gem eller liknande smal sticka. Ta ut det gamla simkortet, sätt in ett nytt och stäng simkortsfacket igen.

Vad är det för pris på simkort till Ipad?

Själva simkorten till Ipads är gratis att beställa. Vad du betalar när du laddar simkortet med ett abonnemang eller kontantkort beror på vilken prisplan och operatör du väljer.