I dag finns det faktiskt inga mobilabonnemang som helt saknar surf. Eftersom allt fler av våra prylar och även viktiga samhällsfunktioner och tjänster kräver viss mängd surf strävar operatörerna efter att möta den stora efterfrågan som ändå finns bland majoriteten av kunderna.

Men fördelen för dig som är ute efter så lite surf som möjligt är att du kommer betydligt billigare undan. Det är surfmängderna som får priserna att stiga och klarar du dig med så lite som 2 GB surf kan du också teckna något av de absolut billigaste abonnemangen på marknaden.

Välj ett mobilabonnemang med låg surfmängd

Du som vill ha ett abonnemang utan surf kan i stället välja ett alternativ med liten surfmängd. Flera operatörer, till exempel Halebop, Fello och Katshing kan erbjuda så låga surfmängder som 2 GB surf till relativt låga priser. Med Fellos eller Katshings mobilabonnemang får du dessutom fria samtal och sms.

Fello

Fello
  • Låga priser
  • Abonnemang med fria samtal och sms
  • Surf från 2 GB

Katshing

Katshing
  • Lägre priser
  • Surf från 2 GB
  • Flexibla abonnemang med fria samtal och sms

Om du vill försäkra dig om att din mobiltelefon inte ska använda någon surf alls kan du gå in i telefonens inställningar och stänga av mobildata. Då kan mobilen nämligen inte koppla upp sig mot ett nätverk.

Lite surf kan vara bra att ha

Det kan faktiskt vara bra att ha viss mängd surf på sitt mobilabonnemang även om du kanske inte har tänkt att surfa på internet. Uppdateringar på mobilen, både när det gäller funktioner och säkerhet, kräver viss data och det kan även vara nödvändigt om du behöver en vägbeskrivning eller snabbt måste söka upp ett telefonnummer.

Ett annat tips är att se om du hittar ett kontantkort som matchar dina krav. Det finns nämligen vissa kontantkort som kommer helt utan surf, och på vår sida kan du enkelt jämföra kontantkorten utifrån dina personliga behov och önskemål.

Jämför mobilabonnemang med låga surfmängder och hitta det bästa för dig

Eftersom det inte finns några mobilabonnemang helt utan surf kan du som sagt i stället välja ett abonnemang med så lite surf som möjligt – och då blir ju månadskostnaden dessutom betydligt lägre. Och när du inte behöver tänka på surfmängderna kan du ju fokusera på andra delar av abonnemanget. Vi har en sida där du snabbt och enkelt kan jämföra mobilabonnemang utifrån dina egna preferenser. Är du till exempel ute efter låga surfmängder kan du ändra det i filtreringen.

Det finns ett par faktorer som är extra viktiga att tänka på när du jämför operatörernas erbjudanden, och nedan ser du några exempel.

När du jämför mobilabonnemang ska till exempel kolla upp

  • Operatörens täckning där du bor
  • Hur många samtal och sms som ingår i abonnemanget
  • Om abonnemanget har bindnings- eller uppsägningstider

Vilket är det billigaste mobilabonnemanget om jag vill ha så lite surf som möjligt?

Mobilabonnemang med låga surfmängder är billigare överlag, så vilket du än väljer är månadskostnaden betydligt lägre än för abonnemang med högre surfmängder. Ett tips är att inte börja jämföra priserna innan du har kollat upp andra viktiga faktorer, till exempel de i punktlistan ovan. Om du stirrar dig blind på prislappen och jagar efter det absolut billigaste abonnemanget riskerar du att teckna ett alternativ som inte uppfyller dina krav i övrigt.

Fundera hellre på hur prisvärt mobilabonnemanget är och vad du faktiskt får på köpet.

Finns det mobilabonnemang utan surf för särskilda målgrupper?

Nej, som sagt finns det inga mobilabonnemang helt utan surf. Inte heller särskilda mobilabonnemang för pensionärer och seniorer, mobilabonnemang för studenter eller mobilabonnemang för barn som saknar surf. Däremot har flera operatörer särskilda senior-, student- eller barnabonnemang till lägre priser, och väljer du då dessutom ett abonnemang med lägsta möjliga surfnivå kommer du i regel riktigt billigt undan.

Ett annat alternativ är att teckna ett familjeabonnemang där du själv kan styra hur surfen fördelas. Om du till exempel inte vill att ditt barn ska ha tillgång till surf kan du dra ner surfpotten till noll.

Vanliga frågor om mobilabonnemang utan surf

Finns det mobilabonnemang helt utan surf?

Nej, det finns inga mobilabonnemang som är helt utan surf. Däremot erbjuder flera operatörer abonnemang med riktigt låga surfnivåer. Vissa kontantkort kommer däremot utan surf, så det skulle kanske kunna vara ett alternativ.

Finns det särskilda mobilabonnemang för pensionärer eller seniorer utan surf?

Nej, det finns inga särskilda mobilabonnemang utan surf för pensionärer eller seniorer. Alla mobilabonnemang har i dag en viss surfmängd, men du kan alltid teckna ett abonnemang med så låg surfmängd som möjligt.

Är mobilabonnemang utan surf billigare?

Inga mobilabonnemang är helt utan surf, men ju lägre surfmängd som ingår i abonnemanget, desto billigare kommer du undan. Det är surfen som kan dra i väg i pris.

Erbjuder Telia mobilabonnemang utan surf?

Nej, Telia erbjuder inte mobilabonnemang utan surf.

Erbjuder Tele2 mobilabonnemang utan surf?

Nej, Tele2 erbjuder inte mobilabonnemang utan surf.

Helena Darlöf
Helena Darlöf Telekomskribent helena.darlof@telepriskollen.se